Businessul artei contemporane, în viziunea lui Octavian Pătrașcu

19.3.15  Ethos Plus


Foarte interesant articolul pe care l-am citit mai devreme, despre artă în general și arta contemporană în particular, scris de Pătrașcu Octavian. Economist de formație, workaholic, familist și explorator după propria lui definiție, Pătrașcu Octavian Constantin - pe numele lui complet - consideră că domeniul artei este unul inedit și prea puțin exploatat de mediul actual de afaceri. Dar ce legătură ar putea să existe între artă și business? - ne întrebăm noi. Pentru asta, să vedem mai întâi ce înseamnă arta.

Arta contemporană, spune Octavian Pătrașcu, este succesoarea artei moderne și refolosește bagajul artistic acumulat de-a lungul timpului. În acest curent putem include picturile expresioniste/impresioniste/pop sau lucrările de artă abstractă, care sunt mult mai pe gustul tinerilor de azi. Și, aș adăuga eu, prin aceste lucrări arta, în loc să se perimeze, se adaptează cerințelor omului actual, ceea ce o face, într-adevăr, să-și păstreze valoarea și semnificația. Dar este asta suficient pentru a o putea adăuga în sertarul cu oportunități de afaceri?

Pătrașcu Constantin Octavian susține că da. Pentru că, spre deosebire de alte domenii - să luăm spre exemplu piața imobiliară -, în timp, valoarea unei opere de artă nu poate decât să crească. Indiferent de evoluția economiei și macroeconomiei, operele autentice de artă nu pot decât să devină tot mai valoroase, atât pentru colecționari cât și pentru restul persoanelor interesate. Arta este imună la cursul euro sau crizele economice și, asemenea unui vin bun, se apreciază cu timpul. Așadar, o investiție realizată azi în acest domeniu poate fi extrem de profitabilă pe termen lung.

„Ma gandesc chiar ca arta contemporana poate fi business-ul de maine. Ea, in esenta sa, reprezinta un domeniu nou pentru oamenii de afaceri”, scrie Octavian Constantin Pătrașcu în articolul citat. Și oarecum îi dau dreptate. Oricât de scumpe ar fi, creațiile artistice noi sunt accesibile. Da, ele sunt scumpe raportat la salariul unui român, dar comparați-le cu picturile lui Rembrandt, de exemplu, care acum se vând la prețuri exorbitante. Singura condiție este ca respectivul investitor să aibă cât de cât afinitate cu domeniul artei, măcar la nivelul la care să poată face diferența între autentic și kitsch.

Deocamdată, arta contemporană își găsește utilitatea mai ales în decorarea interiorului unei locuințe. Cu timpul însă, această utilitate se poate extinde. De ce nu, chiar în domeniul afacerilor.

Legături sociale, pentru cei interesați: Octavian Pătrașcu pe Google+, Octavian Pătrașcu pe LinkedIn, Octavian Pătrașcu pe Twitter.