Comentarii Google+ pe blog

13.10.14  Ethos Bloguri
După cum unii dintre voi știți, dețin mai multe bloguri. Majoritatea sunt propulsate de platforma Blogger (fostul Blogspot), al cărei proprietar e Google. Deși echipate cu tot ce e necesar, blogurile de pe această platformă au un sistem de comentarii nu la fel de bun ca cel de pe WordPress, de exemplu. Pentru a contrabalansa acest lucru, dar și pentru a-și promova propria rețea de socializare, Google a introdus la un moment dat posibilitatea optării pentru comentarii Google+, care să le înlocuiască pe cele implicite. Mai jos aveți opiniile mele despre acest nou sistem de comentarii, la câteva luni de la utilizarea lui.

Google Plus

În primul rând, pentru a implementa aceste comentarii, trebuie să vă upgradați blogul la Google+, folosind o opțiune specifică din panoul de control. Asta implică că pe viitor articolele scrise pe el o să apară semnate cu profilul vostru de Google+, care o să-l înlocuiască pe cel vechi. Cum anul acesta Google a renunțat la politica de a cere date reale de la utilizatorii rețelei lor de socializare, schimbarea de profil n-ar trebui să pună mari probleme nimănui, în sensul că se poate utiliza în continuare un pseudonim, dacă se dorește acest lucru. Odată făcut acest pas cu blogul, veți avea tot în panou un tab cu setări pentru Google+, inclusiv privitoare la comentarii. Le activați, și teoretic asta-i tot. Practic, mai trebuie uneori să editați șablonul (tema) blogului, dar există pe net destule resurse utile.

Față de cele vechi, comentariile prin Google+ au câteva avantaje. Cel mai notabil, ele adună la subsolul unui articol toate reacțiile de pe platforma Google+ privitoare la acel articol. Să explic puțin cum vine asta. Să zicem că eu scriu un articol A iar cineva îl distribuie pe Google+. Postarea lui de pe Google+ îmi apare automat la secțiunea de comentarii a articolului A! Mai departe, dacă cineva comentează pe Google+ la ce a postat respectivul, acel comentariu apare, de asemenea, sub formă de comentariu la articolul meu A. Mișto, nu? Apoi, atunci când lași un comentariu pe blog, ai o căsuță pe care dacă o bifezi, comentariul tău se va distribui automat și în Google+, având ce vizibilitate dorești tu (poți seta să fie publică, doar pentru prieteni etc). În fine, comentariile au un aspect estetic și ajută puțin la SEO (nu intru aici în detalii, poate voi scrie mai multe pe blogul meu de tehnologie).

Dar există și dezavantaje. Lăsând la o parte dificultățile de instalare (care nu se rezumă doar la editarea șablonului, uneori comentariile vechi nu mai apar, apoi se recomandă să nu ne modificăm adresa blogului pe viitor, altfel riscând să pierdem tot ce s-a comentat pe el anterior etc), comentariile prin Google+ nu pot fi moderate. Din ce am citit, chiar și atunci când dai block unei persoane, ea va putea continua să comenteze la tine, doar că tu nu vei mai vedea ce scrie. Practic, comentariile nu-ți mai aparțin (ca înainte), ci devin cumva parte a rețelei Google+. De altfel, secțiunea de comentarii din tabloul de control al blogului dispare cu totul.

Doi cititori care intră simultan pe același articol s-ar putea să nu vadă aceleași comentarii, în funcție de setările de vizibilitate ale celor care au comentat și relațiile lor de prietenie cu acești cititori. Sună complicat? Vă cred. Dar poate cel mai mare neajuns este faptul că eu n-am reușit să activez notificarea pentru aceste comentarii, adică să primesc un mail sau un sunet de clopoțel atunci când cineva îmi lasă un comentariu pe blog. Și, poate mai puțin important la prima vedere pentru voi dar esențial dacă ne gândim mai bine, cititorii nu mai pot comenta decât utilizând un profil Google+. Ceea ce s-ar putea să-i determine pe unii să nu vă mai comenteze.

În mare, cam acestea ar fi plusurile și minusurile. Dacă merită sau nu, vă puteți decide fiecare. Mie, după câteva luni de folosire, mi s-a cam acrit de ele. Dacă vouă însă vă fac cu ochiul, le puteți încerca. Pe Blogger rulează în mod nativ în timp ce pe WordPress sunt disponibile prin diverse pluginuri.