Baletul – eleganta la superlativ

13.10.14  Ethos Guest
Baletul, greu de definit pentru majoritatea oamenilor dar totusi un cuvant cu o mare incarcatura emotionala. As defini aceasta forma de dans ca fiind una din cele mai elegante si surprinzatoare forme de a lega o conexiune intre trup si suflet.

Pe cat este de greu de definit, pe atat de greu este de practicat, aceasta este o parere strict personala dupa o scurta analiza a ceea ce inseamna, transmite si aduce in prim plan grandiosul stil de dans. Pentru a deveni o balerina in primul rand cred ca ai nevoie de o finete bine sculptata a caracterului, sensibilitatea să fie parte a sufletului iar mintea odihnita trebuie sa lege intelegerea muzicii cu ritmul. Pe langa acestea e nevoie sa urmezi timp de cativa ani cursuri balet pentru a te perfectiona si a ajunge la potential maxim.

balet

Varsta potrivita pentru a intra in fascinanta si gratioasa lume a baletului este una frageda, cu cat mai devreme cu atat mai bine sustin profesori, inca de la varsta de 8 ani se poate incepe pregatirea. Corpul si miscariile au nevoie de o perioada de timp pentru acomodare si mult exercitiu, uneori chiar 6 antrenamente pe saptamana intr-un mediu propice precum o casa balet, pentru a se ajunge la miscari cat mai suave si naturale.

Naturaletea miscariilor si imbinarea lor perfecta sunt doar doua dintre cele mai importante caracteristici ale acestui "joc" care incearca sa contribuie la bunastarea oamenilor prin inducerea stari de calm si totodata cere concentrare maxima, asta insemnand ca mintea este linistita iar noi suntem prezenti in clipa "acum".

Dupa cum mentionam in randurile anterioare, aceasta este o simpla parere, daca stau sa ma gandesc bine, pana ieri nu cred ca am analizat vrodata baletul sau un alt stil de dans, nici nu cred ca mi se parea interesant, insa daca ne oprim o clipa in loc si ii acordam putina atentie parca intelegem de unde vine acea stare de liniste, de armonie, in momentul in care pomenim acest cuvant. Imi aduc aminte ca inca din copilarie rostirea acestui cuvant aducea cu el ceva special, fie ca era vorba despre el in sine sau oameni care practicau, odata cu inaintarea in varsta ne dam seama ca sufletul reactioneaza asa c-am la tot ce tine de arta.

Vreau sa cred ca baletul va ocupa mereu un loc special in lumea dansului si ca promovarea lui se va face incotinuu nu doar in scoli de balet, omenirea si sufletele noastre merita sa aiba parte de aceste frumoase acorduri regasite doar in acest dans.