Ploi, cald, vară și iarnă

8.8.14  Ethos Plus
La noi la școală încă se învață că România este o țară cu patru anotimpuri și cu o climă temperată. Nu este. Adică nu mă înțelegeți greșit, a fost. Probabil pe vremea când respectivele manuale de geografie au fost scrise, a fost. Dar nu mai e. Presupun că poluarea, experiențele nucleare, distrugerea anumitor specii ale florei și faunei terestre, toate separat și luate-mpreună contribuie la ceea ce am putea numi degradarea treptată a climei de pe glob.

De altfel, țin minte și eu, când eram foarte mic, că existau patru anotimpuri. Vara venea după primăvară și era cel mai plăcut de stat afară la tricou, toamna îi urma în mod firesc, cu frunzele îngălbenite căzând pe trotuar, apoi era magica iarnă, încheiată cu o primăvară ce restarta ciclul. Duse sunt acele vremuri, căci azi avem doar două anotimpuri: iarnă și vară, care se schimbă între ele brusc.

vară caniculară

Mai mult, iarna fie este extrem de geroasă, fie are o temperatură ciudată, cu valuri de căldură, fie nu există deloc zăpadă (dar avem ploi și inundații din belșug), fie zăpada acoperă tot. În timp ce vara acele termometrelor urcă la extrem. Pe bune, transpiram mai puțin când eram copil și fugeam afară la joacă, vara, decât acum, când stau dezbrăcat acasă.

Dacă mi-aș permite, probabil aș intra pe net, aș căuta frumos un aparat de aer conditionat fujitsu, mi l-aș instala frumos în cameră și n-aș mai avea treabă. Dar 1500 de lei este o sumă mare chiar și pentru mine, mai ales într-o perioadă când tocmai mi-am izolat blocul. Că altfel, când ați fi intrat la mine-n casă ar fi fost ca și când intrați în sediul BCR, sau într-o mașină din aia scumpă, de lux: climă, frate!

Sau poate, dacă nu m-ar deranja garanția cu 2 ani mai mică (3 ani în loc de 5, wow!), mi-aș lua un aparat cu aer conditionat daikin. E mai scump și probabil mai „de firmă”. Aparate din ăstea ieftine, de doi lei, nu îmi iau. Pentru că nu se merită. Peste zece ani de când lucrez și fac cumpărături pe banii mei m-au învățat că nu-i scump ce-i scump, ci-i scump ce-i ieftin. Pentru că se strică, nu performează la capacitatea specificată, trebuie cumpărat altul, care iar se strică și tot așa. Dacă iei ceva bun, ai și calitate, te și ține. Iar o garanție de 3-5 ani mi se pare super-ok.

Dar cum ziceam, momentan nu am bani. Poate la anul. Până atunci însă, voi cum vă răcoriți în august? Afară de dușurile cu apă rece...