Proiectare de nivel înalt

13.8.14  Ethos Plus
Una dintre chestiile pe care le înveți la școlile de vârf este să-ți proiectezi munca. Există la ora actuală joburi de proiectanți pentru joburile de economiști, dezvoltatori de soft și așa mai departe. Adică, să zicem că tu ești un informatician și vrei să dezvolți o anumită aplicație. Ei bine, există cineva care la început se va ocupa doar cu proiectarea acelei aplicații, precum și cu managamentul muncii tale, va stabili niște obiective, timpul în care trebuie realizate, ce trebuie să conțină și nu acea aplicație etc etc.

proiect

De ce? Pentru că tu nu ești singur, ci ești parte a unei echipe, aplicația nu e una de făcut în două zile ci în câteva luni sau doi ani iar firma investește o mulțime de bani în acest soft. Așa că vrea ca totul să se facă ca la carte.

Vor mai exista apoi într-o asemenea firmă mare un șef sau coordonator de proiect, un să-i zic agent de publicitate (denumirile pot să varieze), având ca unic scop popularizarea sau promovarea aplicației respective în piață, un om implicat pe partea de comercial, care se ocupă cu vânzările efective șamd. Desigur, structura nu este fixă ci depinde de mărimea proiectului, destinația sau scopul lui, publicul țintă șamd, dar ați prins ideea.

Care idee e că în mod ideal, afacerile de succes sunt mai întâi foarte atent gândite sau analizate și abia pe urmă lansate sau implementate. Dacă vreți, e ca și cum ai vrea să construiești o casă. La început, îți trebuie un arhitect care să traseze un plan al ei, altfel constructorii nu vor știi ce să facă iar rezultatul final nu va corespunde nevoilor și așteptărilor tale. Asta teoretic.

Cum ziceam, toate aceste lucruri sunt lucruri bine știute se învață în școli de specialitate. Pe mine mă interesează însă dacă și unde se aplică. Spre exemplu, mă lovesc adeseori de site-uri și programe externe, adică străine, care despre asta discută sau cu așa ceva se ocupă. Ultimul văzut este un site de document control system. La ce se referă? La un instrument de monitorizare și congruență a muncii într-o echipă mare. Pentru că dacă ai ditamai echipa, eventual distribuită și în mai multe localități fizice (iar internetul face asta cu putință), nu va fi foarte ușor să gestionezi un proiect imens la care lucrează simultan toți membrii echipei respective.

Și la noi, pe plaiuri dâmbovițene, întâlnim o expresie a acestei planificări. Dar numai în limbaj popular sau folcloric, și anume în zicala: „unde nu-i cap, vai de picioare”. Pentru că eu până acum nu am văzut site-uri românești serioase care să promoveze muncă high-level, sau afaceriști care să angajeze personal calificat și competent pentru proiectele în care se lansează. Dar am văzut o grămadă de afaceriști dând chix, și asta la toate nivelele.

Poate există o legătură.