Elevii și patriotismul

5.12.13  Ethos Diverse
Zilele trecute a fost 1 Decembrie și n-am scris despre asta. Alături de obișnuitele patetisme și declarații sforăitoare, unii profesori i-au sondat și pe elevii din dotare cu întrebări tematice. Este cazul și Ancăi Giura, deținătoarea blogului evaziuni spontane și autoare a numeroase articole de pe Bookblog și Glasul Ardealului, care se pare că și-a întrebat elevii (de cca 17 ani) ce înseamnă pentru ei patria. Spicuiesc din răspunsurile afișate pe Facebook:

1 decembrie

Patria este, pe scurt, acolo unde ești liber. (Bogdan)
Patria reprezintă limba pe care o vorbim şi limba în care visăm. (Andreea)
Patria este acel sentiment pătrunzător şi puternic pe care-l simţim la intonarea imnului. (Rareş, campion european la karate)
Patria o fac limba şi istoria. (Octavia)
Patria mea reprezintă pentru mine o a doua mamă... (Iuliana)
Patria este locul în care trăiesc emoţiile şi suferinţele vieţii mele. (Andrei)
În patria mea, mass-media promovează starul, nu eroul. (Alexandra)
Ar trebui să fim noi, tinerii, stâlpii societăţii şi să schimbăm ceva, dar eu una nu mă voi sacrifica. (Andreea)
Am un sentiment comun când aud de patriotism deoarece speranţa mea faţă de această ţară se diminuează. (Mădălina)
Patria este locul unde nimic şi totul se întâmplă. (Florina)

Și când am spus că spicuiesc v-am păcălit, de fapt am luat în ordine primele 10 relatări, fără a selecta nimic. Personal, cred că definiția Florinei e cea mai tare. Dar e și cea mai subtilă sau profundă, totodată lipsită de emfază; ar merita un articol separat pentru comentarii. O las așadar pe o eventuală altă dată. Ce vreau să spun astăzi este că teoria conform căreia copiii spun lucruri trăznite sau omul se naște impur (din sânge și mizerie) și se cizelează cu timpul (prin învățare, educație etc) este falsă. În realitate, omul se naște pur și luminos. Atât de curat și inocent încât nu poate fi corect integrat în societatea noastră bolnavă. Iar cu timpul, prin educație și învățare, este adus la forma dorită de societate.

Acum, că se apropie sărbătorile de iarnă, poate ar trebui să acordăm mai multă atenție copiilor. Atât copiilor noștri cât și copiilor din noi. Pentru că, oricâte straturi ar putea depune societatea sau mediul exterior deasupra, înăuntru va exista întotdeauna ceva indivizibil și indestructibil, care doar trebuie redescoperit. La Mulți Ani tuturor, chiar dacă tardiv!