Viitorul în scris

7.12.13  Ethos Plus
Titlul s-ar putea să vă inducă în eroare. Nu este vorba despre viitor, trecut pe hârtie, ci despre cum se va scrie în viitor. Însă pentru a specula asupra metodelor de scriere ale viitorului, sa facem mai întâi o comparație între prezent și trecut, adică să urmărim evoluția scrisului în decursul timpului.

viitor

La început s-a scris pe papirus și diverse forme de hârtie. Manual. Scrisul de mână era, desigur, apanajul oamenilor educați, al cărturarilor (astăzi teoretic toată lumea știe scrie, deși, dacă judecăm după notele de la BAC ale ultimilor ani și după unele articole de pe bloguri, am mari îndoieli în această privință). Mai departe, au apărut primele instrumente de scris, cum ar fi mașina de scris, și, desigur, tipografiile. Mașina de scris a fost un mare pas evolutiv pentru om, care acum putea scrie cu litere de tipar, într-un format să-i zicem oficial, care să se preteze la a fi afișat public oriunde. În realitate, s-a pierdut ceva din personalitatea scriitorului, literele înclinate, forma lor, asemenea amprentei mâinii care le așterne pe hârtie, fiind unice, dar să trecem mai departe.

scrisul in viitor

Astăzi se folosește pentru scris calculatorul iar paginile se salvează în format digital, în fișiere, pe hard disk, stick usb sau pe alte spații de stocare. Desigur, pentru a le putea da viață, altundeva decât pe monitor, acele litere mai trebuie (încă) imprimate pe hârtie, dar asta se face ușor, folosind imprimante Cartuseria sau, de fapt, imprimenta de orice tip. Dați un search după imprimanta hp online, pentru că HP e un brand serios în acest domeniu, cumpărați unul din produsele afișate, alături de niște cartuse imprimanta, le instalați și cuvintele scrise de voi în format electronic vor vedea lumina paginii in no time.

viitor

Și acum, să speculăm. La început s-a scris manual, pe hârtie. Acum hârtia aproape că a dispărut, iar scrisul se face electronic. Oare cum va fi pe viitor? Poate că pe viitor nici nu va mai trebui să scriem. Poate că pe viitor ne vom atașa un mic dispozitiv sofisticat undeva în zona frunții și gândurile noastre vor prinde viață și vor fi afișate direct pe coala albă de hârtie. Deși, dacă ne gândim, cine va mai avea nevoie de litere atunci? Deja astăzi există vloguri, adică bloguri cu material video, autorul în loc să scrie se înregistrează vorbind. Poate pe viitor cuvintele vor dispărea ca intermediar și noi vom putea să comunicăm în mod direct, în mod telepatic.

Lucru care ar putea face subiectul unui bun film science-fiction. Voi ce părere aveți?