Moda, încotro? Anna Borcsok

15.10.22  Ethos Reflecții

O postare de pe Facebook, din 20 mai, îmi readuce în minte tendințele bizare și îngrijorătoare ale modei. Iat-o în imaginea de mai jos pe designerul Anna Börcsök, sau, cum înțeleg că se intitulează dânsa, creatoare de "bijuterie natativă", purtând în jurul gâtului, pe post de colier, ceea ce pare a fi un capac de wc roșu, asortat cu haina albastră (ca un prosop) și părul mov:

Anna Borcsok

Autoarea postării de pe Facebook scrie:

Aici am ajuns.
ACJ - Asociația pentru bijuterie contemporană, Londra, o prezintă pe artista Anna Börcsök, creator de “bijuterie narativă”, “gânditor” și “designer din materiale reciclabile”. Eveniment mare, cultural, la Exeter University.

Nu am putut verifica autenticitatea pozei, dar dacă este reală (și personal am motive să cred că e), am două comentarii. Primul este că arta nu ar trebui să se subscrie niciodată politicului. Designer din materiale reciclabile? Este aceasta o simplă și nevinovată pasiune, ceea ce ar fi în regulă, sau găsim aici și un mesaj, un îndemn, o militare pentru ceva, în subtext? Lupta împotriva risipei, susținerea reciclării. De acord, dar n-ar trebui ca acest mesaj să polueze arta. Iar a doua observație este că, din păcate, ne-am cam pierdut simțul frumosului.

Pus în fața unei asemenea mostre de sublim, nu-mi rămâne decât să trag apa.

PS: Poza e reală, am găsit-o ulterior chiar la artistă pe site.