Trebuie să învăț să gătesc

26.11.17  Ethos Plus
Prima mea iubită a fost moldoveancă. Apropo, mie nu-mi place în mod special dialectul moldovenilor, dar nu știu de ce mă tot ciocnesc de ei. Revenind, tipa, evident, știa găti. Mi-a zis la un moment dat că este normal să știe să gătească, fiind moldoveancă. Cum adică? - o întreb eu. Păi pe vremea lui Ștefan cel Mare, îmi zice ea, moldovenii erau mai mereu plecați la luptă, așa că femeile au avut timp să stea acasă și să gătească. Și talentul s-a transmis din mamă în fiică. Pe bune, ceva de genul ăsta mi-a explicat. Așa că, dacă nu știați de ce gătesc moldovencele atât de bine, acum ați aflat. Toate bune și frumoase, dar peste ceva timp, o altă prietenă: Normal că știu găti, doar sunt ardeleancă! :)

bucatar

Cred că fiecare zonă a țării are un fel de mit sau poveste despre cum femeile de acolo sunt cele mai bune gospodine și bucătărese. Ceea ce mă lasă într-o situație destul de nasoală, pentru că eu unul nu prea știu găti. E adevărat că, în apărarea mea, sunt bărbat. Dar sunt burlac și, de când locuiesc singur, trebuie să-mi cam fac tot singur de mâncare. Ce credeți că fac? Chestii simple: cartofi pai, ouă, prăjeli, apoi chestii cumpărate gata sau semipreparate, ca pizza, ori diverse mâncăruri de tip fast food. Ceea ce nu-i nici hrănitor, nici sănătos. Astfel că am devenit interesat de niște lectii si cursuri de gatit simple și eficiente.

O să-mi spuneți că sunt o grămadă de bloguri și vloguri culinare, cu o mulțime de rețete. Băi, sunt, dar una-i când le vezi într-o carte sau pe net și alta-i când participi de exemplu la un curs de gătit și îți arată cineva practic, faci împreună cu el. Și obții, bonus, și ceva diplomă de bucătar la sfârșit, cu care s-o dai pe spate pe următoarea! :) Sau, de ce nu, când mergi la niște petreceri corporate selecte, de exemplu la o cabană, să le arăți colegilor tăi de muncă că te pricepi și la altceva decât la cifre și statistici. Un concurs de gătit la o astfel de petrecere corporate ar fi o chestie foarte mișto, care v-ar apropia. Un element de team building, dacă vreți. Și ai avea ca avantaj faptul că puțini bărbați știu găti.

Cu toate acestea, se spune că cei mai buni bucătari sunt bărbați. Am văzut undeva că explicația constă în faptul că bărbații, spre deosebire de femei, au capacitatea de a se focaliza exclusiv asupra unei singure sarcini, lucru care îi face să exceleze în acel domeniu, în timp ce femeile sunt oarecum multitasking: gătesc în timp ce se uită la televizor în timp ce vorbesc cu cineva la telefon în timp ce răsfoiesc o revistă glossy în timp ce te întreabă ce ai mai făcut la serviciu. Așa că e posibil, în viitorul nu prea îndepărtat, să încep să vă pun și eu poze cu diverse mâncăruri făcute de mine, într-o rubrică intitulată Culinar, pentru a-mi reda mândria de bărbat. Și acum vă las, că mi s-a făcut foame.