Riscul executării silite te paște și la magazin

23.9.17  Ethos Plus
Toată lumea știe că creditele bancare sunt periculoase iar unii încearcă să se ferească pe cât posibil de ele. Dar mulți oameni poate nu se gândesc la faptul că și atunci când cumperi ceva în rate dintr-un magazin, te pasc aceleași riscuri ca în cazul unui credit bancar, dacă nu îți plătești ratele la timp. Întâmplarea de mai jos a fost trăită de mine așa că nu e din auzite sau din povești.

somatie

Ieri am ridicat din cutia poștală un plic mare și voluminos, conținând o serie de acte tipărite și ștampilate. Erau pentru un membru al familiei care nu mai locuiește aici, fiind plecat din țară. În 2008, persoana respectivă (nu dau alte detalii) a cumpărat de la Elanko electrocasnice în valoare de 3000 de lei. Neputându-și plăti ratele, datoria a urcat la 4800 și în 2011 a fost de acord să o plătească eșalonat pe mai mulți ani. Între timp acea persoană a plecat din țară, creanța i-a fost cesionată unei firme care se ocupă de recuperări, iar acum câteva luni un judecător a dispus plata silită a peste 10000 de lei pentru acea sumă de 3000 de lei cât au costat cumpărăturile ei. Deci mai mult decât triplu, și prin executor, care-ți poate lua inclusiv bunurile personale. Și asta, evident, la niște rate făcute la un magazin, unde poate nu te gândești că riști la fel ca la ghișeul unei bănci. Unde poate nu este necesar decât buletinul și o semnătură.

De asta zic eu că un credit până la salariu pe perioadă limitată, cum este de pildă sistemul de imprumut pana la salariu de la ExtraSimplu, poate fi de 10 ori mai avantajos pentru tine, deoarece nu te expune acelorași riscuri. În primul rând, suma pe care o poți împrumuta până la salariu, cum se zice, este limitată. Dar suficientă ca să-ți asigure acoperirea anumitor nevoi urgente. Apoi, optezi pentru un IFN ce îți pune o dobândă fixă și comision zero, iar toate costurile sunt la vedere. Ai de restituit banii într-un termen destul de scurt, de maxim câteva luni. Așa că nu există posibilitatea ca cei 2000 sau 3000 de lei împrumutați să se transforme în peste 10000 de lei. Și poate este chiar mai rapid decât la magazin, unde tot trebuie să completezi niște hârtii. Pe ExtraSimplu, de exemplu, ți se acordă credit rapid online până la salariu doar prin completarea unui formular online și fără să trimiți alte acte decât copie după cartea de identitate și cardul bancar. În care primești banii a doua zi. Îi iei, mergi cu ei la magazin și-ți cumperi ce dorești. Având siguranța unui credit până la salariu ales în condițiile tale, nu în condițiile magazinului, prin partenerii sau băncile lui.

Ok, poate sunt afectat de somația primită. Adevărul e că n-am luat niciodată împrumut de la nimeni, ba chiar am dat altora, așa că nu am o experiență directă cu ExtraSimplu și cu sistemul lor de credit până la salariu, și sper să nu fi scris prostii la nervi. Ideal ar fi, dacă puteți, să nu luați niciodată credite. Dar am văzut alte sisteme și, logic vorbind, dacă este musai să luați niște bani împrumut până la salariu, eu zic că e bine să luați o cantitate limitată pe o perioadă mică de timp, ca să-i puteți da înapoi, iar site-ul ăsta cu așa ceva se ocupă. Poate o să vă scutească de bătăi de cap pe viitor. Până la urmă, ruda mea a luat act de somație și problema se va rezolva. Dar fiți responsabili cu împrumuturile pe care le luați, că banii voștri sunt în joc, nu ai altora! Informați-vă în prealabil și faceți alegeri inteligente și inspirate.