V-ați instala o centrală pe curent?

26.6.17  Ethos Plus
Sora mea locuiește în Irlanda și mi-a spus că ei se încălzesc cu centrale termice electrice. Adică pe curent. Acolo nu există gaz, toată lumea folosește curentul electric pentru încălzire, curent pe care îl plătește o dată la două luni, spre deosebire de noi, care îl plătim lunar. Plecând de la asta, îmi pun întrebarea: în ce condiții ar merita cumpărată la noi o astfel de centrală, electrică? Haideți să facem o scurtă comparație între o centrală electrică și una pe gaz.

electricitate

În primul rând, prețul centralei electrice este la fel de accesibil cu cel al centralelor pe gaz. De exemplu, un magazin cu preturi avantajoase la centrale electrice este Berluni.ro: cu circa 2000 de lei se poate opta pentru mai multe modele, de la producători diferiți. Așadar, achiziția nu ar fi scumpă. Problema e punctul doi: consumul de curent electric și plata facturii la Enel. Aici, este de așteptat ca o centrală electrică să te facă să bagi mâna mai adânc în buzunar decât una clasică.

Dar mai este o diferență între cele două tipuri de centrale, care poate fi importantă. Nu de puține ori vedem la televizor cazuri de persoane care au murit asfixiate în somn, în urma unor scurgeri de gaz. Aș zice că riscul acestor accidente este relativ mic. În ultima vreme, toate centralele pe gaz trebuie să fie (prin lege) în condensație, iar acestea sunt cumva mai sigure. Apoi, fiecare utilizator de gaz trebuie să-și facă revizia tehnică a instalației cel puțin o dată la doi ani, tot prin lege. Dar o fisură se poate produce într-o secundă, iar riscul, chiar așa mic, există, altfel nu am auzi de acele cazuri. În schimb, o centrală electrică nu are problema asta, o conectezi direct la panoul electric, de unde-și trage curent.

Poate că astfel de centrale electrice sunt o soluție pentru anumite tipuri de imobile. De exemplu, pentru o parte a imobilului, unde din anumite motive nu puteți recurge la gaz sau doriți un alt sistem de încălzire. Folosită strategic, o astfel de centrală poate să nu urce mult factura de curent. O mai puteți instala în casele sau locuințele din zone neracordate la rețeaua de gaz. Mai există în România astfel de localități, unde nu s-a băgat deloc gazul, sau ne putem gândi la o casă de vacanță/cabană, unde avem curent, dar nu și gaz. Însă în restul cazurilor, majoritatea oamenilor par să prefere centrale clasice.

Voi ați folosi o centrală pe curent?