Motoare electrice românești

15.3.17  Ethos Plus
Poate o să vi se pară ciudat, dar într-o țară în care am ajuns să importăm până și laptele sau fructele de consum zilnic, există și societăți cu capital 100% autohton care produd diverse chestii. Iar când zic chestii, mă refer la lucruri cu greutate. Cum ar fi motoare electrice de calitate. Firma pe care v-o prezint azi activează pe piața motoarelor electrice din 1994 și poate fi accesată pe adresa virtuală bracomotoareelectrice.ro. Dar mai întâi, o scurtă introducere.

motor

Pe vremea lui Ceaușescu, cei care n-ați prins-o, românii făceau diverse filme să le zic "patriotice", adică filme care puneau în evidență eficiența clasei muncitoare românești, productivitatea combinatelor, a fabricilor și uzinelor de la noi etc. Nu mai rețin titlul lui, dar știu că am văzut un film de tipul ăsta ce avea în prim-plan un submarin românesc. Submarinul fusese abia lansat la apă așa că echipajul lui a început să efectueze o serie de exerciții și manevre, să vadă cum merge. Iar în cursul acestor manevre, o elice s-a rupt. Românii le-au comunicat japonezilor să trimită alta, că am uitat să vă spun: deși era românesc, submarinul era făcut din componente de import, niponii au zis că au ceva probleme și i-au tot amânat pe români, așa că până la urmă românii au construit singuri elicea nouă. Cam asta era ideea, că uite, suntem și noi capabili să facem motoare și chestii serioase.

De ce am făcut această introducere? Evident, filmul descris avea un puternic caracter propagandistic. Dar el era și bazat pe o realitate faptică, pe care puțini o mai cunosc astăzi: faptul că în România predecembristă, adică dinainte de 1989, erau și funcționau o serie de uzine și fabrici de calibru, care produceau mașini grele. Astăzi ele s-au cam rărit, au fost falimentate, vândute pe bucăți sau date pe nimic străinilor. Dar iată că există și excepții, în cazul unor societăți cu capital românesc, care activează și prosperă strict pe bază de performanță și care încep să-și facă un nume sau să capete experiență în domeniu.

Sigur, Braco MES nu face chiar elice de submarine. Dar importă, comercializează, repară și chiar produce motoare electrice de diverse tipuri, ventilatoare industriale, reductoare de turație și compresoare de aer. Iar când zic motoare electrice, de exemplu, mă refer la aplicații atât domestice cât și industriale. La fel e cu generatoarele de curent: pe benzină sau motorină, ele sunt construite, de regulă, pentru aplicații profesionale, gen șantier.

Partea interesantă și frumoasă este că au și linii proprii de producție. De ce ai dori să-ți cumperi un motor electric profesional, produs în România? Poate pentru că îți iese mai ieftin. Dar cu siguranță pentru că Braco ți-l poate personaliza și adapta nevoilor tale. Vorbesc de producerea inclusiv a unor motoare speciale, serie scurtă, pentru aplicații unde motoarele electrice clasice nu sunt potrivite. La fel e cazul ventilatoarelor, pe care inginerii de la Braco și personalul lor tehnic, cu peste 30 de ani de experiență în domeniu, le pot proiecta și construi după cerințele, parametrii, instrucțiunile și modelul clientului. Iar produsele beneficiază de garanție și postgaranție, intervenții de reparații și, în cazul celor importate, piese de schimb originale.

Toate aceste informații le găsim chiar de pe pagina principală a site-ului menționat. Braco Industrial are sediul pe șoseaua Alexandriei nr 82, Ilfov, și după cum arată pozele, are un sediu destul de mare. Așa că dacă aveți nevoie de o aplicație industrială de tipul ăsta, nu săriți direct la a-i suna pe japonezi sau pe străini, studiați puțin și piața internă, că poate o să vă ofere niște surprize plăcute. Iar dacă mai auziți pe cineva clamând că în România nu se produce absolut nimic, spuneți-i că e prost informat.