Idei noi din cărți vechi

25.2.17  Ethos Plus
Astăzi, foarte mulți și-au deschis bloguri. Unii le țin doar ca să aibă și ei un blog pe lângă casă, cu care să se poată mândri în fața unor fete că sunt intelectuali, în timp ce alții chiar încearcă să scrie pe ele cât de cât, să-și îmbunătățească stilul și să-și exerseze agerimea minții. Dar ca scriitor, fie și unul pe blog, te lovești uneori de momente în care nu ai inspirație. Și astfel au apărut tot felul de idei de cum să scrii un articol când nu-ți trece nimic prin cap. În rândurile următoare vă ofer și eu o sugestie pentru o posibilă sursă de inspirație.

carti second hand

De multe ori, ca să obții măiestria într-un anumit domeniu, trebuie să înveți de la profesioniști sau oameni mai buni ca tine în domeniul respectiv. Așa că, dacă e vorba despre scris, nu considerați că lectura unor scriitori cunoscuți și apreciați ar constitui o minunată sursă de inspirație atât pentru idei sau teme de articole, cât și pentru mod de scriere? Eu zic că da. Nu trebuie să fie autori cu premii pentru literatură, e suficient să fie scriitori populari, care să scrie despre temele voastre îndrăgite. Dar cu cât un scriitor este mai cunoscut, cu atât cărțile lui se vând mai scump, nu? Corect, cu o singură excepție: anticariatele!

Un obiect vechi se uzează și se aruncă la coș. Pentru că începe să funcționeze defectuos. Unei cărți vechi însă i se uzează doar paginile. Conținutul rămâne la fel de proaspăt ca în ziua în care cartea respectivă a văzut lumina tiparului. Iar culoarea gălbuie a paginilor îi conferă chiar o notă aparte, de autenticitate! Și, dacă mă întrebați pe mine, după cum merge treaba azi, cu oameni care citesc tot mai puțin și copii care-și iau necesarul sau doza zilnică de informație direct de pe net, de la cele mai mici vârste, nu va trece mult până când cărțile cu pagini foarte îngălbenite vor deveni piese de colecție.

Revenind la esența articolului de față, o carte, chiar și anumite pasaje din ea, chiar o pagină, poate fi un izvor de nenumărate idei noi, despre cum să scrii, ce să scrii și ce nume să le dai personajelor tale fictive. Și, continuând pe firul ăsta, cred că aș putea să dezvolt subiectul la infinit. Dar vorba lungă e sărăcia omului, uneori și în scris. Ce voiam eu de fapt să vă spun este că pe Infrasunete veți găsi un articol despre cărți second-hand la prețuri absolut derizorii, de sub un leu. Și un link spre anticariatul de unde vi le puteți procura.

Cu plăcere!