Centrale pe lemne

30.12.16  Ethos Plus
E plin netul de articole si magazine care vand centrale termice pe gaz, dar ce te faci daca vrei sa cumperi o centrala pe lemn? Daca sunteti in cautarea unei astfel de centrale, va aduc la cunostinta ca pe roinstalatii.ro gasiti centrale si cazane pe lemne si carbuni la pret accesibil: incepand de la 2650 de lei.

centrala termina pe peleti

Unii dintre cititori s-ar putea intreba: de ce si-ar dori cineva sa cumpere o centrala pe lemn, in locul uneia pe gaz? In principal, din doua motive. Primul motiv consta in faptul ca o centrala termica pe lemne se dovedeste salutara in zonele neracordate (inca) la o retea de gaze naturale. Poate n-o sa va vina sa credeti, dar exista multe astfel de zone pe teritoriul tarii noastre, si nu ma refer doar la munte. Exista chiar orase intregi care inca nu sunt racordate. Acum cativa ani, stiu ca nici in Oradea nu prea era gaz, sper sa nu ma insel.

Bineinteles, faptul ca merg pe lemne ii poate face pe unii ecologisti sa strambe din nas si sa spuna ca centralele pe lemne distrug padurile. Ei, nu-i chiar asa. In primul rand, tocmai la sate, adica acolo unde oamenii nu prea au gaz, multi sateni au paduri. Asa ca pot taia lemn din propria padure pentru a se incalzi. In al doilea rand, sa zicem ca iti faci o cabana in varf de munte. Evident, n-o sa stai acolo in fiecare zi, ci doar in vacante, iar lemne gasesti suficiente la munte, ba chiar o curatare de crengi uscate si cazute este salutara. In al treilea rand, cine se incalzeste cu lemne, le va folosi si in lipsa centralei. O centrala ii va eficientiza procesul termic, facandu-l chiar sa consume mai putin lemn decat soba clasica.

Si astfel ajungem la al doilea motiv care ne-ar putea determina sa optam pentru o centrala termica pe lemne. Noi inca stam bine la capitolul forestier si, va place sau nu, acest tip de combustibil este mult mai ieftin decat gazul. Cu un bonus suplimentar, faptul ca aceste costuri nu depind atat de mult de o entitate exterioara tie, cum este statul, care poate scumpi gazul dupa cum il taie capul, fara ca Vasile sau Gigel sau aiba prea multe de spus. In timp, o centrala pe lemne isi va amortiza costurile de investitie, fata de una pe gaz.

Indiferent care ar fi motivele pentru care vreti sa va cumparati una, pe roinstalatii.ro gasiti 39 de modele, cuprinse intre 2650 lei si 20695 lei, de la 7 producatori diferiti (Viessmann, Viadrus, Biodom, Astra, Atmos, ERATO si Etmas), cu ardere conventionala sau prin gazeificare, care folosesc pe post de combustibil doar lemnul, atat lemn cat si carbune sau chiar peleti. Dintre ele, 22 beneficiaza de transport gratuit, conform informatiilor de pe site, si banuiesc ca, daca ii sunati, va vor ajuta si cu sfaturi si informatii utile pentru a face cea mai buna alegere conform nevoilor dvs.