Două idei de cărți de citit

21.10.16  Ethos Plus
Am citit pe un blog că o tipă s-a apucat să vadă Game of Thrones, lucru care mi-a trezit nostalgia pentru acest serial, așa că, în așteptarea sezonului 7, am revăzut câteva episoade din primul sezon. Bloggerița respectiva spunea că serialul este minunat filmat și excelent scris. Totuși, să notăm că la partea cu scrisul un mare merit îl are autorul cărților, și anume George R. R. Martin. Și cu asta ajungem la tema principală a articolului de față: ce cărți citiți?

Game of Thrones

O idee este, bineînțeles, cea a cărților după care au fost făcute filme. Acestea pleacă din start cu un bonus, deoarece faptul că cineva s-a aplecat asupra lor și le-a recomandat înseamnă că, poate, merită citite. Game of Thrones este bazat pe romanul A song of ice and fire, de George R. R. Martin. Îl puteți cumpăra de pe una dintre cele mai bune librarii online, dacă judecăm după numărul de cărți și subiectele abordate. Sunt până acum vreo 5 sau 6 volume și parcă încă două în lucru, cartea mergând actualmente în pas cu serialul.

Dând o căutare după titlul „A song of and fire” pe  Books Express, îți apar toate volumele romanului. Prețul unui volum este în jur de 50 de lei, ceea ce nu cred că e mult pentru un bestseller. Dar, partea frumoasă, îți apar mai multe ediții și chiar mai multe variante în cadrul aceleiași ediții. Poți astfel să cumperi o carte cu coperți simple sau cu coperți tari, cartonată, și, chiar dacă la romanul ăsta nu am văzut, există uneori posibilitatea achiziționării de „audio books”.

Îndrăgostindu-te de stilul narațiunii, poate că îți vine cheful să cauți și alte romane de același autor în librărie. Care librărie? Păi tot asta, că dacă scrii „George R. R. Martin” și dai search, obții 31 de pagini cu rezultate! Sunt fie cărți cu adaptări după George R. R. Martin, inclusiv pentru copii (am văzut și de colorat), fie texte sau nuvele scrise direct de el, fără legătură cu Game of Thrones. Și cu asta ajungem la ideea de lectură nr. 2: o listă de cărți de la niște autori care v-au plăcut și care încă nu au fost ecranizate (incluzând aici cărțile scrise când erau ei mai tineri, sau în cadrul altor serii decât cele care i-au consacrat).

Mă opresc cu ideile aici. Dacă nu vă sunt de ajuns, sau vreți nominalizări concrete, puteți consulta o listă cu cele mai bune carti de citit conform Blog de cititori, sau puteți urmări alte bloguri de cărți și recenzii literare.