Salopeta și costumul, simboluri a două generații diferite

23.7.16  Ethos Plus
Am intrat mai devreme pe Dispo Trading, un magazin online ce vinde costume, echipamente de protecție și, printre ele, salopete. Ei bine, imaginile cu salopete de lucru Dispotrading mi-au trezit amintiri vechi, ale unor emisiuni TV din perioada comunistă, sau diapozitive ale acelorași vremuri, văzute în copilărie, imagini cu mineri, ingineri, constructori, oameni ai muncii, îmbrăcați în astfel de salopete. Și mi-am dat seama că salopeta este, până la urmă, un simbol.

salopetă gri

Un simbol al perioadei în care munca era apreciată. În care oamenii urmau diferite școli nu pentru a avea o diplomă, ci deseori pentru a învăța o meserie. Oameni care apoi se apucau să practice acele meserii învățate. Salopetele de lucru au început să fie tot mai puțin vizibile, pentru că astăzi avem o cu totul altă generație. E generația ce face obligatoriu o facultate, cu toate că abia și-a luat bacul. E generația care intră la facultate deși încă nu și-a luat bacul. E generația care are diplome și CV-uri lungi, dar se prezintă sub orice critică și dă dovadă de agramatism în interviurile scrise. E generația care a înlocuit salopeta de lucru cu costumul de birou, pentru că dă mai bine. Numai că acest costum nu este un Armani veritabil, ci o chinezărie ieftină, iar posesorul lui, deși are masterul făcut, este nevoit să meargă în Spania la cules de căpșuni sau să trăiască din banii părinților, pentru că „în România nu există perspective”.

În contrast cu ei, cei care încă mai practică azi diverse meserii și care sunt cu adevărat harnici și pricepuți la ele, dulgheri, tâmplari, zidari, instalatori etc, câștigă o cârcă de bani, locuiesc în case sau apartamente puse la punct și nu au timp nici să răspundă la telefon de câte comenzi au de onorat. Asta și pentru că sunt harnici, dar și pentru că azi sunt mult mai puțini.

salopetă verde

Cam aici m-au dus cu gândul salopetele de lucru de pe dispotrading.ro. Cu diferența că aceste salopete sunt mult mai frumoase decât cele din amintirile mele, arată aproape ca niște costume, în timp ce costumele pe care le vedem pe stradă arată aproape ca niște salopete. Așa că, dacă sunteți unul din puținii oameni ce îmbrățișează o meserie, vă invit să le faceți o vizită celor de la Dispo Trading, pentru că de acolo vă puteți cumpăra echipamentele de protecție necesare. Și, spre deosebire de mulți alții, voi chiar aveți să dați 50-100 de lei pentru un astfel de echipament, care vă este util în meseria practicată și care arată foarte bine pe deasupra. Materialul poate fi textil, doc sau tercot, iar prețul, scrie pe site, este „de fabrică”.