Victoria naturaleții

1.3.15  Ethos Plus
În perioada aceasta asistăm la un adevărat război între susținătorii metodelor clasice de înfrumusețare, alimentare, trai etc și un curent relativ nou, care merge pe linia reîntoarcerii la natură, la lucruri neprelucrate sintetic, la metode alternative sau tradiționale. Vedem acest lucru peste tot, începând chiar cu controversata mișcare anti-vaccinuri. Cine sunt oamenii care, alături de Olivia Steer (am dat un nume mai cunoscut, dar ea nu este capul acestei mișcări, ci doar un membru al ei, care prin popularitatea de care dispune iese în evidență), militează împotriva vaccinării copiilor mici? Sunt oameni care au citit despre riscurile acestor vaccinuri, da, dar mai mult decât atât, oameni care recomandă tratamente naturiste.

balsam de buze

Dacă în ce privește medicina nu putem să facem afirmații categorice fără să iscăm vâlvă sau controverse, lucrurile sunt destul de clare când vine vorba despre alimentație sau despre produsele pentru igienă și cosmetică. Aici, nimeni nu poate contesta, nici măcar cei mai de prestigiu medici alopați, că un fruct proaspăt, o supă de legume și zarzavaturi țărănească sau un parfum de liliac sunt mai sănătoase decât niște produse alimentare modificate genetic sau produse cosmetice obținute prin sinteză, din diverse chimicale. Desigur, partea cu cosmeticele i-ar mai putea face pe unii să ridice din sprâncene, dar respectivilor le-aș aduce aminte cum arăta Michael Jackson în ultimii ani de viață, după nenumărate intervenții chirurgicale și tratamente faciale. Partea ironic-nefericită este că acestor intervenții li se spun estetice.

Exemple ar fi și din alte paliere. Am auzit de la cineva că și machiajul acesta de media, de shobiz, pe care și-l aplică vedetele (dar puteți include aici prezentatoarele tv) pentru a da întotdeauna bine pe sticlă sau la public este de asemenea agresiv, iar în câțiva ani le face chipurile de nerecunoscut (în rău). De altfel, circulau parcă zilele trecute niște poze cu Beyonce demachiată, pe care nu le-am văzut, dar am înțeles că au creat impresie. Să sperăm totuși să fie doar notorietatea ei „de vină”.

De cealaltă parte, nu pot decât să mă bucur că pe fondul și în sprijunul tendinței de a te reorienta către lucuri simple, naturale și sănătoase, apar tot mai multe magazine cu produse naturale, alimente netratate chimic, cosmetice și creme bio, săpunuri naturale cu extracte din plante și lista ar putea continua. Bineînțeles, acestea sunt încă la început, cel puțin la noi în țară, și „beneficiază” de neîncrederea oamenilor. Dar cu timpul sper să capteze tot mai mult interes din partea noastră, devenind astfel o opțiune egală ca magnitutine la alternativa clasică, a produselor prelucrate industrial. Pentru că e ok să vinzi și chimicale, dacă vrei, dar cel puțin să lași omul să aleagă (adică nu să-l intoxici cu reclame la produsele tale și să elimin competiția).