Jocuri educative pentru cei mici

29.11.14  Aldus Plus
În mod cert, a educa un copil e una din cele mai solicitante sarcini pe care le poate avea cineva. Comuniștii au încercat asta timp de 45 de ani, prin impunerea unor reguli draconice (îmi povestea mama că nu aveau voie să iasă în oraș nici măcar duminica fără aprobare de la diriginte; de decolteuri, piercinguri sau tatuaje nici nu încape discuție). Și nu a funcționat. După '89, libertinajul a explodat pur și simplu, asemeni unui big bang social, ca o reacție la condiționările precedente. Și de atunci e în continuă expansiune.

Astăzi e mai dificil ca oricând să-ți educi copilul, fie în sensul unui cod etic și moral, fie insuflându-i setea de carte. Unii părinți au decis să-și lase orodul în voia lui, în virtutea noului curent, al libertinajului. În fond, ce probleme ar putea să aibă la școală, când iată, știe să intre pe internet, are cont pe Facebook, ba o rupe destul de bine și în engleză, lucruri pe care noi, ca părinți, nu le știm? Doar că odorul nu stă pe internet să se educe, ci se uită la filme porno și joacă tâmpenii toată ziua. Mă uitam cu mirare în campania electorală la declarația doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, cum că Iohannis nu poate fi un președinte bun pentru că nu are copii. Și mă întrebam ce o califică pe dânsa ca mamă, afară de faptul că a procreat. Cât de mult s-a ocupat de creșterea și educația băiatului ei, care și-a picat anul acesta bacul cu 2 sau 3 la română?

Așa că nici laxitatea exagerată nu funcționează. Mai ales în condițiile trendului general de azi și al modelelor pe care ni le propune mass-media.

puzzle

Iar acum, după această introducere, pentru că rândurile de mai sus sunt doar introducerea, să trecem la subiectul nostru. Între atâtea magazine online cu articole pentru copii, cuiva i-a venit ideea să strângă sub aceeași umbrelă cât mai multe jocuri educative. Și a deschis un site de unde se pot comanda diverse jocuri de acest tip, grupate pe categorii. De exemplu, există o pagină cu jocuri logice de tip puzzle, ce stimulează inteligența și memoria vizuală, o pagină cu jocuri creative, ce pot dezvolta latura artistică, o pagină cu jocuri aplicate unui anumit domeniu (limbă, matematică, logică) etc.

Din ce se vede, site-ul funcționează ca orice magazin online care se respectă, preluând și livrând comenzi în timp scurt, returnând banii sau schimbând produsul care nu vă convine fără să comenteze, ba chiar suportând dobânda de la bancă în caz că luați pe credit, deși nu-mi închipui neam pentru ce v-ar trebui credit să cumpărați jucării de acolo, având în vedere că am văzut unele și la prețuri de 12 lei, iar firma oferă promoții, discounturi, puncte de fidelitate și alte asemenea bonusuri care le pot face și mai ieftine.

Desigur, acest site nu reprezintă soluția mirobolantă la rata actuală de absolvire a bacului, soluție a cărei tratare depășește cadrul articolului de față. Dar este o inițiativă ce merită promovată. Pentru că una din legile naturii este joaca. La fel cum există gravitație, la fel cum Pământul se rotește într-un anumit sens în jurul axei lui, copiii se joacă. Numai că Pământul la un moment dat își va schimba sensul de rotație, așa cum face în mod regulat la intervale mari de timp. Nu știați asta? Păi poate nu v-ați ales jocurile potrivite când erați mici. Deci nici măcar polaritatea magnetică a planetei nu e bătută în cuie. Dar copiii vor continua să se joace atât timp cât vor exista oameni. Iar părinții lor, adică voi, veți continua să le cumpărați jucării, no matter what. Și atunci, dacă tot faceți asta, de ce să nu le cumpărați ceva care să-i ajute și stimuleze pozitiv?

În titlul site-ului scrie: „educația începe prin joacă”. Și de data asta, s-ar putea să funcționeze.