Din aventurile unui șofer

24.11.14  Aldus Plus
Titlul este generic, deoarece nu sunt șofer. Nici de meserie, nici de ocazie. Dar am cunoștințe și amici care sunt. Mergeam cu ceva timp în urmă „la județ”, când m-a luat în mașină un fost coleg de generală, pe care nu-l văzusem de mult și de a cărui viață nu mai știam nimic. Din vorbă în vorbă, l-am întrebat ce face, cum o mai duce. Era cu o mașină mare, deci evident era șofer. I-am cerut detalii despre job: făcea drumuri prin țară.

Destul de obositor, am zis eu, în plus cu anumite riscuri. De exemplu, ți se defectează ceva la mașină, ce faci? l-am întrebat. Rămâi în pană undeva într-un vârf de munte, noaptea în weekend, departe de casă. Te descurci, mi-a zis el. Dacă nu poți rezolva, suni la cineva să te tracteze. Normal, avea dreptate.

alotractari

Adevărul e că eu nefiind în temă, nici nu m-am interesat. Dar se pare că lucrurile nu sunt deloc complicate. Gândindu-ne puțin, orice electrician va avea la el o trusă cu instrumentele de bază din domeniul lui, nu? La fel, dacă circuli cu mașina foarte mult, ai în agendă niște numere de telefon utile. Plus un GPS, plus acces la net (cel puțin pe mobil), astfel încât poți să ieși din încurcătură rapid.

Nu numai șoferii sunt puși la punct cu tot ce le este necesar, și firmele au mai nou site-uri, unde pun la dispoziția oricui datele de contact, descriu ce servicii oferă etc. Și astfel se face că dacă rămâi în pană pe raza capitalei, sau ai nevoie din varii motive de o tractare, intri de exemplu pe pagina cu tarife de la alotractari.ro și îți calculezi costul total înainte de a-i suna. Ceea ce e foarte mișto, că îi poți alege nu doar fiindcă ți i-au recomandat X și Y, ci pentru că vezi că sunt mai ieftini.

Și am zis București, pentru că acolo își are sediul firma AloTractări, și tarifează preferențial în capitală. Dar din harta de mai sus se poate constata că practic îi poți suna din aproape orice județ al țării. Având în vedere că oferă și service auto la fața locului, asistență tehnică sau chiar închirieri de mașini, s-ar putea zice că practic, oriunde ai face o pană mai serioasă, ai spatele asigurat.

Dar, desigur, ar fi și mai bine să nu faci pană deloc. Ceea ce vă doresc și dvs.