Timpul probabil

18.9.14  Ethos Plus
Se anunță vreme frumoasă, caldă în majoritatea țării, cu soare și cer senin, fără precipitații. Dar oare asta este de ajuns? După atâtea zile lipsite de ploaie, o mică furtună ar fi mană cerească. Pentru că apa joacă un rol vital în ecosistemul planetei.

Când eram mic, nu înțelegeam de ce, după o ploaie abundentă, se oprește apa. Ulterior aveam să aflu că lichidul incolor care ne curge prin robinete este filtrat, în stații specifice de epurare. Evident, când volumul apei (rezultat în urma acestor ploi) crește, aparatele de filtrare sunt solicitate la capacitate maximă și uneori peste. Așa că, pentru a asigura o corectă tratare a ei, apa este temporar suspendată.

apă

Pentru că da, apa poate juca și un rol malefic. Mai ales azi, când aerul este atât de poluat, pădurile atât de defrișate și localitățile atât de orașe. Au dispărut satele, a dispărut viața naturală iar dacă nu-ți stropești răsadurile de roșii (cu soluții chimice, evident), ele se înnegresc.

În continuare sunt ignorant cu privire la multe lucruri legate de prelucrarea apei. Văd pe net tot felul de produse sau aparate, cum ar fi pompa de apa cu tocator, nu știu ce sunt și la ce folosesc, e drept că, din ce bănuiesc, ele sunt mai mult utile celor care locuiesc la case sau dețin terenuri agricole ce și le vor irigate, și nu atât de mult mie, care nu știu ce-aș putea face cu ea pe balcon.

Dar dacă pompe n-am vrut să-mi iau, aeroterme sau aparate de aer condiționat am văzut pe la unul-altul. Având și ele rolul de a reduce picăturile de apă de pe corpul nostru, picături cunoscute sub denumirea populară de transpirație. Paranteză: știați că omul (corpul uman) este în proporție de 98% apă? Trebuie însă să menționez că în primăvara asta mi-am izolat apartamentul iar vara am constatat temperaturi suportabile. Deci a ținut cumva răcoare stratul de poliester, și acum aștept iarna, cu speranța că mă va scoate din casă de căldură. :) Caz în care da, se merită să-ți izolezi, și-ți reduce factura la gaz. Sau la lemne. :)

Mi se pare însă paradoxal faptul că, cu cât ne dezvoltăm din punct de vedere tehnologic, cu cât descoperim noi instrumente cu care să ne protejăm de factorii naturali sau să subjugăm natura în interesul nostru, cu cât ne închidem mai bine într-un turn de fildeș, cu atât suntem mai bolnavi, mai alienați, mai singuri. De exemplu, cazul de mai sus, cu ploile acide. Și cu alimentele bătute de soartă, de E-uri și de compuși modificați genetic.

Cred că în ritmul ăsta, peste câteva sute sau mii de ani, o să avem locuințe foarte sofisticate, dotate cu tot felul de instalații, sisteme și aparatură, dar în același timp o să fim, poate, 98% E-uri. Asta dacă nu cumva se inventează și un filtru de epurare a apei din organism, evident după ce rinichii ne vor ceda.

Gata, mă opresc, că am ajuns să mă gândesc la lucruri sumbe. De fapt, eu voiam să scriu un articol în jurul moleculei de H2O. Pentru că restul este... apă de ploaie. Dar uite că m-am luat cu povești și nu mi-a mai rămas timp. Poate data viitoare.