Se justifică să ții un animal acasă?

5.9.14  Ethos Plus
Nu mă refer la o muscă sau la un porc de bărbat care toată ziua mănâncă și doarme. Și vine bat acasă. Că acolo-i clar, nu se justifică. Ci la animale de companie: câini, pisici. Și ca să fie clar, nu mă refer la case cu gospodării, ci la apartamente. Deci: are sens, este etic, moral, util, bun etc să adopți un cățeluș sau o pisică?

catel si pisica

Eu cred că înainte de a face asta, trebuie să te gândești la câteva lucruri.

Primul dintre ele ține de responsabilitățile tale față de acel animal. Marea majoritate a oamenilor care își cumpără un astfel de animal nu cred că se gândesc foarte departe în ce-l privește. Vor doar un cuțulică cu care să se joace toată ziua. Dar acel cățel are și el nevoi. În primul rând, nevoia de hrană. Și nu, hrană nu înseamnă doar bobițele acelea uscate pe care i le cumpărăm de obicei din magazin. Ca și omul, animalul are nevoie de o anumită variație alimentară. Și de alimente uscate, și de hrană umedă. Sigur, există magazine, de exemplu pe www.petpal.ro am văzut mai multe tipuri de hrană, dar mai trebuie și omul să fie educat, să știe să-i cumpere lucruri diverse.

Apoi, animalul mai are nevoie de sex. Și aici ai o problemă. Dacă nu-l castrezi, el va avea niște pui. Ce faci, îi crești și pe ei? Îi alungi, îi omori? Îi dai cui vrea să-i ia? Iar dacă îl castrezi, îl transformi. Plus că-l mutilezi. Vouă v-ar place să vă castreze cineva? Apoi, animalele nu suportă foarte bine spațiile închise. Vor avea nevoie de ieșiri în aer liber, de plimbări. Va trebui să-ți faci timp pentru ele. Și timpul nu-i așa ușor de găsit în ziua de azi.

Într-un fel, a avea un animal e ca și cum ai avea un copil, dar la o scară mai mică. Trebuie să ai grijă de el.

Pe urmă, mai ai o responsabilitate față de semenii tăi. De exemplu, după ce cățelul devine câine în toată regula, va trebui să ții cont de posibilitatea ca el să muște pe cineva la un moment dat. Apoi, dacă îl plimbi afară, ar fi frumos să strângi mizeria după el, când acesta se decide că a venit momentul pentru nevoile lui fiziologice. Parcă „meseria” de stăpân de animale nu mai este la fel de frumoasă pe cât ai crezut, nu?

Pe de altă parte, animalul îți poate oferi satisfacții emoționale foarte mari. Te va iubi necondiționat. Te va aștepta de fiecare dată acasă, fără să te certe pentru că ai lipsit, și se va gudura la picioarele tale când treci pragul. Îți va dormi în pat și te va trezi la oră fixă. Se va juca cu tine, făcându-te să uiți de griji și să-ți disipezi stresul acumulat peste zi. Te va privi ca pe un zeu. Și va fi permanent inocent în afecțiunea pe care ți-o poartă.

Pentru toate acestea, nu îți va cere decât un singur lucru: să-l iubești și să ai grijă de el.