Când dialogul funcționează

17.7.14  Ethos Plus
Trăim într-o lume în care dialogul fie nu există, fie se desfășoară foarte prost. De exemplu, discuțiile dintre abonatul căruia i-a căzut netul și operatorul firmei furnizoare (ISP), care sunt uneori comice, alteori tragice. Probabil cunoașteți, e plină blogosfera de astfel de cazuri, nu le reiau aici. Un alt exemplu, playbackurile de la televiziune. Sunt făcute în așa fel încât dau impresia de live, de real, adică ăsta le scopul, să vezi că actorul, cântăreața, performerul cântă. Totuși, nu vi se pare penibil ca el doar să dea din buze și în fundal să ruleze banda? Mie mi se pare atât penibil cât și fals. În fine, zilele trecute primul ministru și ministresa de finanțe s-au dus la președintele țării, care-i invitase în vederea unor consultări, pregătiți nu cu argumente și discursuri coerente, ci cu o poezie de recitat. Care când n-a mai mers, i-a lăsat în șanț.

Dar să nu facem politică pe blogul ăsta, sau cel puțin nu acum. Voiam să vă zic că ieri sau alaltăieri am intrat pe pagina cu incarcator tableta a unui site de tablete, laptopuri și accesorii pentru ele. Care site, în paranteză fie zis, arată foarte bine dar are o temă fixă, adică nu se adaptează rezoluției monitorului pe care-l ai. Sugestie pentru cei care dețin acel site: implementați o temă adaptivă, cu atât mai mult cu cât vindeți accesorii pentru tablete; se va vedea mai bine pe tablete (și pe mobiluri) pagina voastră. Revenind, site-ul are jos în dreapta, așa cum probabil ați văzut în multe părți, un sistem de chat live, implementat prin zopim. Acum, sistemul ăsta îți bagă adeseori un mesaj de întâmpinare automate, de genul „Salut, te putem ajuta cu ceva?”, la care ești tentat să răspunzi. Am mușcat-o o dată, pe gazduire.ro dacă bine rețin.

Așadar, nu mică mi-a fost mirarea când, după mesajul respectiv (pe care l-am ignorat), a intrat cineva pe chat și m-a întrebat dacă îmi poate fi de folos. I-am răspuns că nu și i-am mulțumit. Mi-a răspuns „cu plăcere”.


Am fost plăcut surprins, recunosc. O firmă care nu îți bagă playback, unde la celălalt capăt se află o ființă reală, care nu-ți spune o poezie ci te întreabă și îți răspunde politicos. Un dialog. Poate unul dintre puținele care au mai rămas în picioare azi. Nu vi se pare ciudat că deși intrăm tot mai mult pe net, vorbim tot mai mult la telefon, trimitem tot mai multe mailuri de pe calculator, avem tot mai multe aparate și gadgeturi după noi, adică comunicăm tot mai mult, în același timp dialogurile noastre sunt tot mai false?

nu avem wi-fi vorbiti intre voi

Imaginea de mai sus e de pe un magazin din capitală, din ce înțeleg.

Revenind la Laptop Garage, acolo puteți găsi incarcator tableta asus la promoție, de fapt nu unul ci mai multe, prețuri undeva în jur la 100 de lei, huse pentru laptopuri - tot la promoție, hard discuri slim, memorii, adică în general cam tot ce ține de laptopuri, pe asta sunt axați. Și, bineînțeles, niște oameni care chiar vă ascultă și vorbesc cu voi, nu vă bagă banda cu playback și, din ce se vede, nici poezia specifică a vânzătorului. Nice.