Rece ca gheața și uscat pe deasupra

3.6.14  Ethos Plus
Stimați domni, doamne și domnișoare, sau cum se zice mai nou, cititori de blog, voi ați auzit de gheață carbonică? Eu mărturisesc cu candoare că, până azi, nu. Dar azi da. Și drept urmare, m-am gândit să vă spun și vouă, ca să vă educ. Că de ce credeți că scriu eu pe blog, dacă nu întru educarea distinșilor mei readeri?

gheata carbonica

Dar să începem cu un film. Și anume „Pisica neagră, pisica albă”, o comedie în regia lui Emir Kusturica. Comedia vorbește despre viața rromilor și are, evident, actori rromi. Ceea ce n-ar fi de mirare, dacă avem în vedere etnia regizorului însuși. Povestea e despre clanuri și familii și, bineînțeles, o fată și un băiat care se plac, doar că fata este promisă altuia, care are bani, sau băiatul trebuie să se însoare cu altă fată, nu mai rețin chiar exact dar oricum, ceva telenovelă pasionantă din asta. Și mai e o bunică care o ajută pe fată, și un bunic care îl ajută pe băiat, și multă muzică și mult soare, pentru că avea Kusturica ăsta - am citit io într-un interviu - părerea că dacă nu ai foarte multe efecte speciale la dispoziție, bagi acolo mult soare și multă lumină și le iei ochii telespectatorilor. Adică v-ați prins, filmul nu-i 3D și nici n-are CGI, scene horror sau pe Steven Seagal, dar eu vă recomand să-l vedeți totuși, că-i mișto.

pisica neagra pisica alba

Oricum, la un moment dat se petrece o scenă dureros de tragică, în sensul că bunicul băiatului moare. Tocmai când afară era petrecerea în toi, că îl însurau pe băiat cu fata aia bogată și urâtă (în loc de cea pe care-o iubea el și care era săracă). Că de aia o și luat bunicul pilulele, ca să le întrerupă nunta. Când au constatat decesul, ce credeți că a făcut tatăl băiatului (și băiatul bunicului, no, înțelegeți voi sper relațiile de rudenie dintre ei)? Bineînțeles, a căutat să-l ascundă cât mai bine, și pentru asta l-au urcat în pod, să nu dea de el nuntașii. Și ca să-l țină cât mai bine conservat și să nu miroasă măcar până se termină nunta, au început să pună gheață pe el, să rămână rece. Bineînțeles că gheața nu prea stătea, și ei se tot chinuiau să-l poziționeze cât mai bine pe scaunul ăla cu bucățile de gheață pe el - care lunecau, și afară era cald, și gheața se topea, și începea să le curgă la ăștia de jos apă în cap din pod.

pisica neagra pisica alba

Probabil că altfel ar fi stat lucrurile dacă eroii noștri ar fi auzit de gheață carbonică sau gheață uscată. Respectiv dioxid de carbon în formă solidă. Care nu se topește așa ușor, că nu-i chiar pe bază de apă, ci un fel de... înghețare a aerului, dacă vreți. Poate cu ea s-ar fi descurcat mai bine. Cu atât mai mult cu cât există gheata carbonica ieftina, available on your local store sau livrabilă în 24 de ore.

pisica neagra pisica alba

La ce se folosește ea? Păi la clasicele băuturi (care sunt răcite prin intermediul ei), la evenimente cum ar fi nunți, botezuri etc, la artificii și efecte speciale pe scenă sau chiar în alimentație. Cum ziceam, eu habar n-aveam din ce se creează fumul acela de scenă, iată că acum știu și v-am spus și vouă. Iar dacă sunteți curioși, puteți afla mai multe intrând pe linkul anterior.

Vă mai spun că, în final, ca la orice comedie, bunicul nu moare, ca-n Romeo și Julieta, numai că aici până la urmă bătrânii reușesc să spargă nunta, să-i cupleze pe îndrăgostiți și să-i trimită departe, cu banii pe care-i căutau toți restul de la începutul filmului. Ca-n filme!