Sexul și libertatea conștiinței

19.3.14  Ethos Plus
Pe vremea lui Ceaușescu, sexul era un subiect tabu. Evident, se făcea sex și atunci, prin metoda asta au venit pe lume și securiștii sau cuplul ceaușist, dar nu prea se discuta despre el. Cred că din cauza unor prejudecăți pe care liderii de atunci le aveau, și poate din intuiția faptului că libertatea erotică e un pas spre libertatea cugetului. Dacă Elena Ceaușescu purta fustă lungă, toate femeile trebuiau să poarte fustă lungă. La televizor rulau emisiuni care le închinau ode iubiților conducători dar absentau cu desăvârșire filmele sau emisiunile cu tentă erotică. Astăzi, privind la tona de imagini cu fete sexy spre aproape nude pe care le livrează mass-media, nu v-ar veni să credeți cum arătau lucrurile cu circa 25 de ani în urmă.

dezinhibare erotică

De fapt, nu doar sexualitatea era reprimată. Tot ce te putea face să gândești liber avea semnul interzis. Poate unii ați auzit de celebra (pe atunci) Mișcare Transcendentală, din care au făcut parte diverși oameni de cultură ai României, care a fost la rândul ei interzisă. Alături de ea, sisteme precum Yoga sau chiar artele marțiale. De tantrism nu mai vorbesc.

Odată cu căderea comunismului de la noi din țară, în 1989, s-a produs un fel de descătușare, treptat lumea (și mai ales tinerii) au început să fie tot mai liberi în gândire, să aibă tot mai puține complexe sau sentimente de inferioritate. Aș putea zice că această revoluție a gândirii a fost susținută și de mass-media, dacă n-ar fi decât parțial adevărat, pentru că de exemplu anumite sisteme care deranjau în comunism au continuat să fie persecutate sau denigrate public și acum, mizând pe aceleași prejudecăți sexuale puternic înrădăcinate în mintea celor educați în trecut (recte persoanele de vârsta a doua și a treia). Vedeți aici cazul MISA / Gregorial Bivolaru, documentat de Gabriel Andreescu.

Dincolo de asta, acum se poate discuta mult mai liber de sex, fantezii erotice șamd. De altfel, tot după revoluție au început să apară primele să le zic afaceri în domeniu, nu că înainte n-ar fi existat prostituate. Dar acum avem studiouri de videochat (care din ce știu sunt legale și nu implică întreținerea de raporturi sexuale), saloane de masaj erotic (care se cam termină cu finalizare, deci the real thing) etc. Ultima noutate văzută de mine pe tema asta este un club swing din București, care organizează întâlniri între cupluri. Ideea swingului e schimbarea de parteneri, ca fantezie împărtășită de persoane cu o relație deschisă.

parteneri multipli

Mai exact, Ion și cu Maria se căsătoresc și, după un timp, constată că viața lor intimă sau peformanțele și plăcerile din dormitor nu mai sunt ce erau odată. Pentru că apare blazarea, rutina, plafonarea și dispare noul. Sau, un scenariu poate mult mai probabil, Ion face greșeala s-o întrebe pe Măria ce fantezii erotice are, sau să-i zică de 8 martie că-i dă cadou împlinirea unei dorințe erotice. Și Maria, care atât așteaptă, îi spune că nu s-ar supăra să facă un schimb de parteneri cu Vasile și Lenuța, care stau peste drum, așa, pentru o noapte. Adică el cu Lenuța și ea cu Vasile, că ea cu Lenuța n-ar mai fi ceva nou. Și glumind, mi-am amintit de un banc. Se culcă Ion și Măria, iar Ion îi spune: „Noapte bună, mamă a 6 copii”!” Maria îi urează și ea: „Noapte bună, tată al unuia singur!”

Indiferent de situație, pentru cei care sunt deschiși la astfel de experiențe, există, iată, locuri unde se pot întâlni, unde pot socializa, pe principiul că dacă Vasile din povestea noastră e mai retro așa, mai conservator, s-ar putea să te trezești subiectul principal de bărfă al satului după ce îi faci propunerea. Așa că, mai bine să mergi la sigur, acolo unde vei întâlni cupluri sau persoane cu preocupări similare, pe care eventual chiar să nu le cunoști în viața reală și deci față de care să nu ai obligații sau să nu existe posibilitatea ca lucrurile să se complice.

E adevărat, revoluția sexuală a degenerat sau a ajuns în cealaltă extremă, mai ales la tânăra generație. Și, pe de altă parte, conștiința oamenilor a rămas gregară. Dar despre acestea, eventual, într-un articol viitor.