Un magazin de ceasuri

21.2.14  Ethos Plus
N-am mai purtat un ceas barbatesc de nu mai știu când. N-am nevoie, de când cu evoluția tehnologiei. Petrecând mult timp la calculator, am permanent noțiunea lui. A timpului, adică. Pe stradă, mă uit la telefon dacă vreau să văd cât e ora. Și nici măcar nu-i telefon inteligent (iphone sau smartphone, cum se numesc în limbaj de specialitate, adică al copiilor și tinerilor); e un telefon obișnuit, simplu, cu o cameră web pe care n-o folosesc și atât. Sau parcă mai are și radio pe ultrascurte. Deci, nevoile mele de a ști cât e ora îmi sunt pe deplin acoperite de aceste instrumente cu care deja toți suntem familiari.

ceas

Dar, dacă mă gândesc bine, n-am purtat un ceas niciodată. Nici bărbătesc, nici femeiesc, nici mecanic, nici electronic. Curioasă axă electronic-mecanic, iată că aici s-au mai păstrat denumirile clasice. În alte domenii, mecanicul a devenit analogic iar electronicul - digital. Oricum le-am zice, nu le-am purtat niciodată, dintr-un motiv foarte simplu: ceea ce am avut eu (copil fiind) nu se pot numi ceasuri. Erau un fel de chestii, de imitații, azi le-aș putea zice chinezării, care reușeau, cu o anumită aproximație, să redea ora inexactă pentru un anumit interval, până se stricau. Și zic ora inexactă pentru că fie rămâneau în urmă, fie mergeau în avans cu câteva minute pe zi.

Între timp, am aflat că s-a inventat la un moment dat un ceas dintr-o a treia categorie, și anume automat. Este unul mecanic, dar conceput în așa fel încât arcul lui se reîncarcă în mod automat, datorită mișcărilor pe care le facem cu mâna. Astfel că, la sfârșitul zilei, nu mai trebuie să îl întorci, sau tragi, sau care o fi expresia prin care retensionezi acel arc. Așadar, fără baterie și autonom, cu viața nedefinită; să fie primul ceas care a reușit nu doar să măsoare timpu, dar să-l și învingă? În orice caz, e cert că a fost primul. Pentru că după aceea au apărut în serie, iar azi, din ce am înțeles, acesta a devenit un standar, nici măcar nu trebuie să fie de lux.

Dar dacă vrei să-ți cumperi ceva de lux, și cu asta ajungem la tema articolului de față, dacă vrei să îți iei ceva bun, de firmă, pentru că de exemplu ești bărbatul care tot timpul se îmbracă la costum, sau pentru că dispui de bani și nu dă bine să te uiți la telefon ca să vezi cât e ora, sau pentru că ești sportiv și vrei un cronometru cu care să-ți măsori viteza, sau dintr-o mie de alte posibile motive (exagerez), azi îți prezint un magazin online care comercializează așa ceva. Este vorba de ceasule.ro. Sau, mai simplu, poți da click pe primul link din articol.

Shopping plăcut.