Considerații despre modă

18.2.14  Ethos Plus
Nu cred că există multe lucruri mai superficiale decât moda. Moda, spunea cineva, este ceea ce se demodează. Și cam avea dreptate. În acest articol mi-am propus să vă spun câteva ceva despre cum văd eu fashionul, ultimele tendințe din modă și alte asemenea. Să începem cu începutul.

Trăim într-o societate de consum (și asta ne ocupă tot timpul). Un capitalism care împinge unele societăți să născocească tot felul de metode ilicite sau imorale ori cel puțin lipsite de etică, fie pentru a-și promova mai bine produsele nefolositoare, fie pentru a crea produse noi care aparent sunt foarte utile. De multe ori se folosește următorul mecanism: se creează o nevoie, după care se vine cu „soluția” salvatoare. Așa s-a făcut în cazul gripei aviare, de exemplu, dac-o mai țineți minte. Inițial cei în măsură să se pronunțe de la noi din țară au spus că nu există pericol de gripă și că păsările nu migrează pe un traseu care să se intersecteze cu țara noastră. Ulterior s-a revenit asupra deciziei, și nu pot decât specula că cineva a plusat niște bani pentru asta. Care a fost urmarea? O panaramă televizată, cu instigare la panică și cu inși îmbrăcați în cosmonaut care șpreiau gaz pe stradă. Ca să țină infecția departe! A, da, și o anumită companie producătoare de medicamente din Europa a înregistrat un profit uriaș, pe vaccinurile vândute nouă și altor state. Mda, cred că cu asta am acoperit tot.

costum lady gaga

Același lucru se petrece și cu moda. Care în general e o concepție bazată pe o nevoie indusă omului, fie conștient, de către cei care au interese să vândă cât mai multe haine, fie indirect, prin intermediul emisiunilor TV și al mass-mediei. Care promovează cumva ideea că trebuie să fii tot timpul cool, că trebuie să ai cele mai noi haine, dar nu numai haine, ci orice alt obiect, cu cât e mai nou cu atât mai bine, chiar dacă diferă doar prin formă sau culoare sau un alt amănunt nesemnificativ de obiectul vechi pe care îl aveai, și care e perfect funcțional. Desigur, firmele care produc aceste lucruri vor avea vânzări mult mai mari. La fel stau lucrurile cu magazinele online de haine, de fashion

Din punctul meu de vedere, o haină este bună dacă este făcută cu gust (acel bun-simț care nu trebuie să lipsească nici aici) și dacă ni se potrivește (nu la toți merge aceeași cămașă). În principiu, fiecare știe intuitiv ce haine îi plac sau îl avantajează, așa că problema îmbrăcatului n-ar trebui să fie deloc o problemă. Îți ajunge un magazin de haine frumoase și decente pe care să-l vizitezi din când în când. De aici însă și până la magazine de fashion, cum este www.fashionus.ro, e cale lungă. Magazine unde găsești haine „de firmă”, adică branduri, care adeseori costă foarte mult. Nu-i vorba că n-ar fi de calitate, ci că raportul preț/calitate este nejustificat de mare. Pentru că, nu-i așa, este „de firmă”.

Dacă adăugăm la asta și faptul că moda este dictată într-o mare măsură de casele de modă, iar mulți designeri și stiliști sunt, din ce am înțeles, homosexuali (mă refer evident la cei de sex masculin) și urmăresc prin creațiile lor să batjocorească femeia, vom avea poate un tablou mai complet asupra situației din prezent și un răspuns la întrebarea de ce hainele recomandate pentru sezonul următor arată atât de penibil sau de ce dimensiunile ideale produc deseori exemplare hidos de slabe. Pentru că da, uneori hainele sunt absolut penibile iar silueta exagerat de slabă (până la os) este absolut hidoasă. Și tinerii, în prostia specifică vârstei lor, le îmbracă și consideră că sunt cool, după cum în aceeași măsură țin cure de slăbire (fetele).

Poate că problema este undeva mai în profunzime și ține de societate în mare. O societate schizoidă, care niciodată nu e mulțumită cu ce are și caută tot timpul ceva care s-o bulverseze, ceva care să-i dea senzația că e vie, doar-doar se va acoperi cumva golul din ea...

PS: În imagine, costumul din carne al lui Lady Gaga. Vă place?