M-am cam săturat, fraților

9.11.13  Lotus Plus
De o vreme încoace, oriunde intru pe net, dau de reclama la tocmai.ro. Care-i ceva site popular de anunțuri, nimic de zis, dar pe mine ca webmaster mă enervează anunțurile lor. Nici măcar văru' din reclame nu cred că-i ales bine, pe mine mă sperie tipul. Zici că imediat se apucă să strige sau să facă ceva dubios. Eh, glumesc. Ideea e că modul ăsta de a-și face reclame agresive prinde la o anumită categorie de internauți, respectiv fix la aia din targetul lor. Dar are darul să-i enerveze teribil pe ceilalți, printre care mă număr și eu.

Și apoi nici nu-l recomand. Eu personal n-am cumpărat niciodată printr-un site de anunțuri generalist. Din punctul meu de vedere, sunt atâtea anunțuri care se pot face, atâtea lucruri care se pot vinde și cumpăra, din atâtea domenii, încât este greu să faci un site generalist care să fie bun și mai ales potrivit pentru toate. De exemplu, să zicem că mă interesează o mașină nouă, sau o piesă de mașină, sau o motocicletă, în orice caz, ceva din domeniul auto. Păi decât să intru pe Tocmai, mai bine intru pe un site de anunturi pentru masini, cum este cel din link. Că și acolo am harta țării, fix ca pe Tocmai. Și posibilitatea de a căuta anunțuri care îndeplinesc anumite condiții sau de a posta un anunț gratuit, idem.

masină funny

Un site specializat pe un anumit domeniu poate fi făcut mult mai bine decât unul generalist. De ce? Păi în primul rând, pe Autodel (site-ul din linkul de mai sus) găsești numai anunțuri cu mașini. Adică fix ce te interesează. Pe Tocmai găsești anunțuri din toate domeniile, și trebuie să le filtrezi, majoritatea sunt pentru tine spam. Pe Tocmai ai o categorie mare Auto cu 5 subcategorii. Pe Autodel ai filtre pentru tipul vehicolului, marca lui (numele mașinii: Mercedes, BMW etc), an fabricație, model, transmisie, caroserie, combustibil etc. Pentru că fiind un site destinat exclusiv domeniului auto, au putut implementa categorii și subcategorii mult mai specializate decât cei de pe tocmai.ro, care nu se pot extinde foarte mult, deoarce pe lângă mașini ei au acolo și imobiliare, și locuri de muncă, și electronice etc.

Situația nu-i specifică doar automobilelor. Orice ai vrea să-ți cumperi, este mai bine să cauți pe un site specializat decât generalist. Iar asta se aplică inclusiv la lucrurile pe care le cumperi noi, deci la magazine online. Vrei un calculator? Nu-l lua de la Flanko sau de la eMAG... intră pe un site care se ocupă exclusiv cu calculatoare. Și ei vor avea și experiență mai bună, și cunoștințe mai solide în domeniu, și oferte mai diverse și mai flexibile...