Sondaje și mentalități

1.10.13  Lotus Reflecții
Mai devreme vorbeam cu o prietenă pe mess despre sondaje. Și anume despre unul în particular, la care va participa ea mâine, legat de Carrfour. Din ce-am înțeles, sondajul va fi alcătuit din două părți. O primă parte în care trebuie să spună ceva despre ei (sunt mai mulți, nu doar ea), ce înfocați cumpărători sunt și blabla, care parte e scurtă și se plătește cu 20 de lei. Pentru că da, sondajul e plătit. Și o a doua parte, mai lungă, în urma căreia cei acceptați (pentru că nu toți vor intra acolo) primesc 60 de lei.

sondaj de opinie

Ei bine, și-a început fata discursul cum că mâine trebuie să mintă. :) Am sfătuit-o să nu. Cred că mulți dintre noi avem o problemă de mentalitate. Dacă cineva ne pune o întrebare referitoare la firma sau serviciile pe care le prestează, ne simțim cumva obligați să îi dăm un răspuns favorabil. Ceea ce este greșit. Este de înțeles, dar greșit. De ce-i de înțeles? Păi, de multe ori simțim noi înșine nevoia să fim menajați de cei dragi sau să-i menajăm la rându-ne, acordându-le complimente când merită și scutindu-i de critici când și pe ele le-ar merita. De exemplu iubita se îmbracă mai ciudat, sau își vopsește părul într-o culoare care nu o prinde; dacă suntem la prima iubită, s-ar putea să-i spunem adevărul când ne întreabă, altfel vom fi poate mai precauți. :)

Totuși, în ce privește sondajele efectuate de diverse firme sau companii, a le completa doar din complezență și a le acorda peste tot nota +10 este o greșeală în sensul că situația e complet diferită. Aceste firme nu caută prin sondaje să fie complimentate ci caută să vadă care este implactul lor și percepția reală pe care publicul o are cu privire la ele. O critică le poate ajuta cel puțin în egală măsură cu o laudă, deoarece poate fi mult mai constructivă. Evidențiind într-un astfel de sondaj clar, concis și argumentat principalele probleme pe care firma respectivă (în opinia dvs) le are, creați premizele unei modificări în bine. Mai multe critici care concordă într-un anumit punct constituie pentru societatea în cauză un puternic semnal de alarmă de care ea va dori să țină cont. În fond, tocmai în acest scop se realizează sondajele respective.

Toate aceste lucruri de mai sus au sens, evident, când ne referim la o relație onestă între client și magazin. Altfel, avem cazul de aici. Desigur, ar fi frumos să putem fi sinceri și cu ceilalți oameni, și să le putem oferi gândurile noastre într-un mod transparent și bine intenționat. Din păcate, este mai greu. Tot din cauza mentalităților... :)