Moda lemnului

28.10.13  Lotus Plus
Sunteți la curent cu tehnologia? Eu așa și așa. Vă pot spune de exemplu că în ce privește calculatoarele (apropo de care chestie, nu-i curios cum termeni împrumutați din engleză, ca cel de computer, au ajuns să cedeze treptat locul omologilor lor românești?), a apărut de ceva timp un suport nou de stocare a datelor, și anume SSD (solid state drive). Da, pe baza lui funcționează stick-urile voastre USB și da, veți auzi tot mai mult de el pe viitor. Dacă mă întreabă cineva care-i diferența dintre un SSD și un HDD (disc dur), o să-i spun că e ca și cum ai compara lemnul cu piatra. Discul clasic (hard disk) este lemnul: funcționează pe baza unor componente mecanice (care se mișcă), e predispus la a se strica mai repede, se fragmentează la scriere. În schimb, SSD-ul nu are aceste probleme. Totuși, deoarece abia am descoperit piatra iar până acum nu am construit decât din lemn, va mai dura ceva până când piatra va deține supremația. E o tehnologie superioară dar insuficient dezvoltată.

piese din lemn

Din păcate pentru explicațiile mele, analogia pare să funcționeze tot mai puțin cu trecerea timpului. Adică da, la început s-a construit din lemn, apoi a apărut piatra, betonul, cimentul și celelalte derivate. Pentru ca astăzi... să începem să construim iarăși din lemn? E plin deja de site-uri cu case ecologice, se face publicitate la ele, case-din-lemn.eu e un exemplu în acest sens. Sunt de acord că-i mult mai fain să simți miros de lemn decât aparența unui miros de praf și piatră (că piatra de fapt nu miroase), după cum e mai mișto să petreci un weekend într-o cabană decât într-un hotel luxos. Dar nu știu dacă mi-aș face o casă din lemn pentru locuit permanent în ea. Înțeleg că se poate izola mult mai bine decât în antichitate dar lemnul e lemn, putem să ne gândim doar la riscul mărit de a se aprinde și zic că-i suficient. Iar construcțiile nu sunt singurele domenii în care se revine la lemn: avem acum mașini scumpe cu bord wooden, jocuri de șah cu tabla și piesele idem etc.

Așadar, dacă înainte lemnul era folosit de omul de rând la orice, el a ajuns să fie treptat înlocuit cu piatra pentru ca astăzi... să devină un lux. Îmi scapă mie ceva sau ține de modă?