Utilizarea zirconiului în coroane și proteze dentare

23.10.19  Ethos Plus
Alimentația modernă, bogată în dulciuri și chimicale, ne predispune dinții la carii încă de la vârsta copilăriei. În lipsa unei igiene orale impecabile - și uneori chiar în pofida ei - dinții noștri se pot caria și astfel putem ajunge în situația în care este necesar să recurgem la intervenții stomatologice diverse, care implică plombarea acestora sau aplicarea unor coroane dentare. În situații mai grave, putem avea nevoie chiar de un implant care să ne înlocuiască un dinte sau o măsea lipsă. Dar pentru ce material să optăm când vine vorba de alegerea unei coroane dentare? După cum se poate deduce din titlu, în rândurile următoare voi vorbi puțin despre coroane dentare din zirconiu și avantajele lor comparativ cu coroanele dentare clasice sau din alte materiale.

tratamente dentare

Pentru început, fac precizarea că nu sunt tehnician dentar și nici stomatolog, ci simplu blogger care își ia informațiile de pe net (dar de pe site-uri de profil, nu de pe Facebook!), așa că nu strică să consultați și opinia medicului care vă investighează oral. Totuși, nu trebuie să fii specialist pentru a ști că o coroană dentară din rășină acrilică (așa-numiții dinți de plastic) este cea mai proastă alegere, datorită faptului că aceasta se strică repede, are o durată de viață scurtă, își pierde repede aspectul estetic și totodată capătă sau provoacă un miros neplăcut. Iată deci că atunci când vine vorba de tratamente dentare, cea mai ieftină soluție se dovedește, într-adevăr, și cea mai puțin inspirată. Alternativa mai populară o constituie dinții din semi-porțelan (ceramică sprijinită pe un schelet metalic), care au o estetică mult mai bună, sunt mai rezistenți și au un preț decent. Aceasta este deja o opțiune foarte bună, aleasă de milioane de pacienți. Totuși, pentru cei care doresc și mai mult, există varianta unor implanturi și coroane dentare din zirconiu.

Zirconiul este un element chimic descoperit relativ recent, în 1789, de către chimistul german Martin Heinrich Klaproth. Este un metal de tranziție cu o puternică rezistență la coroziune, fapt ce îl face extrem de util în multe aplicații. Are o bio-compatibilitate foarte bună și este utilizat în chirurgie la reconstrucția sau grefarea unor structuri osoase: șolduri, genunchi etc. În domeniul stomatologic, coroanele dentare din zirconiu sunt privite drept cea mai bună variantă de coroană dentară, datorită următoarelor proprietăți:

  • Culoare ce le dă acestor coroane o estetică foarte frumoasă;
  • Precizie foarte bună, datorită prelucrării computerizate a acestor coroane;
  • Rezistență sporită față de alți compuși;
  • Bio-compatibilitate bună cu țesuturile cavității orale.

Un element interesant pe care l-am găsit pe Wikipedia constă în faptul că la ora actuală zirconiul e studiat ca posibil tratament oral al hiperalcemiei. Chiar dacă în cazul unei coroane dentare din zirconiu nu se folosește zirconiul pur, ci un aliaj al acestuia (oxidul de zirconiu), mă gândesc că asta poate totuși însemna că persoanele care suferă de hiperalcemie și își pun coroane din zirconiu pot beneficia de niște avantaje suplimentare în mod gratuit. Desigur, este o simplă teorie care merită investigată mai serios.

Dezavantajul principal al unei coroane din zirconiu este prețul ei ridicat, datorită costului mare de producție și a tehnologiei moderne necesare. Dar probabil că stomatologia este unul dintre domeniile în care se probează cel mai bine zicala cu atâta dai, atâta face. În concluzie, poate că nu strică să ne informăm în prealabil și să optăm pentru o coroană dintr-un material mai scump, dacă ea ne aduce niște avantaje importante, ce se mențin pe durata multor ani.