Proteze dentare ce salvează gura

13.6.18  Ethos Plus
Am un vecin de scară relativ tânăr, care și-a pierdut mulți dinți din față. Cred că a avut o lucrare; într-un final i-a căzut. Omul nu și-a mai înlocuit-o cu nimic și acum are două probleme: una estetică și alta de articulație a cuvintelor, deoarece a început să vorbească cam sâsâit. Da, dinții au rol în vorbire! Și dacă el poate ignora cele două probleme (vizibile din afară), mai are una, pe care n-o vedem noi dar care-i mult mai importantă: masticația. Toate aceste probleme i-ar putea fi rezolvate de niște banale proteze dentare adaptate la gura lui.

proteze dentare

Proteze dentare acrilice, scheletate și cu capse


Varianta unei proteze dentare începe să fie luată în seamă mai ales de la o anumită vârstă, adică de către bătrâni. Din cauza asta, pentru cineva tânăr, ideea unei proteze dentare poate să nu fie deloc atractivă. Totuși, vârsta n-ar trebui să fie un impediment: faptul că vârstnicii sunt cei mai numeroși purtători de proteze nu se datorează părului alb, ci lipsei dinților din gură. Tinerii, care încă au suficienți dinți, pot opta și pentru alte soluții la cabinetul stomatologului. Deci, criteriul purtării unei proteze dentare este prezența sau lipsa dinților și nu vârsta. Iar dacă nu aveți dinți, ar fi cazul să vă gândiți la una.

Și slavă Domnului, aveți de unde alege: există la ora actuală o mulțime de tipuri de proteze dentare, cu subdiviziuni. Pornind de la cea mai simplă proteza dentara acrilica, care se poate purta chiar și în cazul în care pacientul a rămas fără toți dinții din gură (deși este indicat să o ancorați în câteva implanturi dentare) și până la proteza dentara scheletata, adică acea proteză dentară care prezintă o structură metalică de susținere (și este net superioară inclusiv din punct de vedere estetic), trecând prin proteze dentare cu capse - mai mari și mai incomode la început, dar care, purtate corect, se dovedesc ca având o stabilitate mult mai bună, opțiunile sunt, aș putea spune, nenumărate. Există proteze dentare fixe și proteze dentare mobile. Proteze dentare fixate doar pe gingie, pe gingie și pe dinții rămași sau pe gingie și pe implanturi dentare. Având atâtea opțiuni la dispoziție, de ce să alegeți varianta "dinte gaură pauză lipsă"?

Proteze dentare ce te ajută să vorbești corect


Știați că dinții au rol în vorbire? De aceea copiii mici au dificultăți în pronunția anumitor cuvinte. Trebuie să învețe să-și poziționeze corect limba la baza sau vârful dinților. Ca informație de cultură generală, există limbi (de exemplu sanskrita) cu litere ce pot fi pronunțate în mult mai multe moduri: nazal, palatin (cu sprijinul limbii pe cerul gurii) etc. Dar majoritatea literelor limbii române cer sprijinul limbii pe dinți, iar în lipsa lor, limba se va sprijini pe gingie și sunetele nu vor fi chiar ca înainte. Și nici chiar corecte. Veți observa asta mai ales la s, ț, d etc. Puteți reveni la o vorbire articulată normală și corectă folosind cea mai banală proteză dentară acrilică. Important e să aibă dinți.

Proteze dentare ce te fac să zâmbești


Poate unora nu le pasă de modul cum vorbesc (pe principiul "dacă tăceai, filosof rămâneai"). Dar lipsa dinților aduce cu sine încă o problemă care de data asta e mai spinoasă: aspectul estetic. Într-adevăr, lipsa dinților - mai ales la o vârstă timpurie, cum e cazul vecinului meu de scară - poate interfera cu viața ta socială, dându-ți un sentiment de inferioritate și făcându-te să zâmbești mai puțin. Iar cu lipsa zâmbetului observi că treptat ți se schimbă și atitudinea și devii posac sau trist. O proteză dentară scheletată care să se fixeze bine îți poate reda zâmbetul de odinioară. Mai ales că protezele dentare au un avantaj în plus față de lucrările clasice: în cazul unei lucrări, oricât de bună ar fi, chiar și cu dinți de porțelan, aceștia tot se deosebesc de dinții naturali de lângă ei, apărând astfel discrepanțe. Ori proteza dentară nu are problema asta, toți dinții fiind uniformi și deci aspectul de ansamblu este foarte bun.

Proteze dentare prietene cu tubul digestiv


Vă propun un joc de cuvinte: dacă într-o proteză dentară înlocuim z-ul cu j, obținem verbul "a proteja". Cel mai important avantaj al protezelor dentare, fie că sunt acrilice, scheletate sau cu capse, îl constituie, în opinia mea, ajutorul acordat organelor tubului digestive. Acesta e un aspect la care majoritatea oamenilor nici măcar nu se gândesc. Dar dacă privim lucrurile cu atenție și luciditate, remarcăm că dinții există pentru un anumit scop. Știți care-i acela? Știți de ce atât oamenii cât și animalele au dinți? Vă spun eu: nu pentru a-și zâmbi unii la alții. Ci pentru a mesteca. Dinții sunt primul organ digestiv, cu rol în asimilarea hranei. Pentru că alimentele trebuie la început mărunțite cât mai bine, lucru efectuat de dinți și măsele, cu ajutorul salivei. Dacă îmbucăturile nu sunt bine mărunțite, atunci stomacul va avea dificultăți în a digera hrana. În timp, asta va duce la probleme de metabolism și afecțiuni ale tubului digestiv. Cum vă ziceam, este un lucru important, dar pe care aproape toată lumea îl ignoră.

Concluzia este destul de simplă: pentru oricine, indiferent cât de afectată îi este gura, există o soluție stomatologică. Iar dacă ați ajuns la faza în care nu mai aveți deloc dinți, folosiți cu încredere proteze dentare! În ce mă privește, deja respir mai ușurat cu gândul la vârsta pensionării! :)