O metodă de încălzire fără centrală

28.11.17  Ethos Plus
Centralele pe gaz au devenit tot mai populare în ultimii ani. Pe de o parte, unele zone ale țării sunt încă netermoficate. Pe de alta, există oameni care aleg să se debranșeze de la furnizorul de căldură și să-și monteze o centrală, pentru a nu depinde de diverse instituții scumpe și ineficiente. Sau poate că vă gândiți, pur și simplu, la încălzirea unei cabane sau a unui magazin de tip chioșc. Indiferent care ar fi situația, dacă sunteți în căutarea unei surse de căldură pe timp de iarnă, nu vă grăbiți să vă cumpărați o centrală, deoarece s-ar putea să există o alternativă mai ieftină, mai eficientă și mai comodă: cumpărarea unui aparat de aer condiționat!

Da, știu, am zis aparat de aer condiționat, și-o repet. Iarna! Nu vă uitați la mine cruciș, cele mai noi aparate de aer condiționat au atât funcții de răcire (vara) cât și funcții de încălzire (pe sezonul rece), putând menține astfel o temperatură constantă a camerei pe tot cursul anului. În plus, pot controla umiditatea aerului din cameră, pe care pot să îl și purifice, anihilând anumite bacterii și mucegaiuri, dacă sunt prevăzute cu filtre specifice. Montarea unui astfel de aparat este mult mai simplă decât montarea unei centrale și tragerea tuturor țevilor aferente. Și nu sunt singurul care o spune. Buhnici, de exemplu, își încălzește iarna studioul unde face review-uri cu un aparat de aer condiționat Daikin.


Ce se întâmplă iarna, când ne e frig? Corpul nostru ia contact, prin intermediul pielii, cu aerul rece din încăpere. Plămânii noștri inspiră aer. Așa că aerul este de fapt cel care ne produce senzația de frig. Iar aparatele de aer condiționat îl pot încălzi și respectiv controla. Bineînțeles, nu tot ce zboară se numește elicopter, cum obișnuia să spună proful meu de mate din liceu, așa că nu toate aparatele vor livra la specificațiile promise pe etichetă. Tocmai de aceea, dacă vreți să vă luați ceva fiabil și performant, vă recomand să vă îndreptați atenția spre aerele conditionate Daikin, care este lider mondial în domeniu. Veți vedea filiale din Viena sau Europa, dar firma mamă este în Japonia, iar asta spune multe.

Ca să încălziți o cameră cu un aparat de aer condiționat, și să o faceți cu o eficiență mai mare decât dacă ați folosi o centrală, va trebui să luați un aparat de ultimă generație. Orientați-vă spre unul cu inverter, deoarece acesta poate varia turația compresorului (în timp ce la un aparat mai vechi, compresorul poate fi în două stări: complet oprit sau pornit la turația maximă). Apoi, alegeți un aparat cu clasa de consum peste A. De notat că acest consum scade în timp. De exemplu, un aparat de 12000 BTU din clasa A++ care consumă la pornire circa 1.2 KW își va micșora consumul, ajungând până la 0.70 KW, sau chiar 0.40 KW, pe măsură ce temperatura din cameră va ajunge la cea setată de noi, asta mai ales dacă imobilul este izolat termic. Apoi, alegeți un aparat de firmă. Am zis că puteți opta pentru un aparat Daikin, sau Gree, dacă vreți unul poate ceva mai ieftin, dar făcut tot de un producător renumit, chiar dacă cu sediul în China. Uitați-vă și la zgomotul emis. Dacă este sub 21 db, aproape că nu îl veți auzi.

Sigur, dacă vreți să luați o decizie inspirată, apelați mai bine la sfaturile unui specialist. Eu însă am fost uimit să constat că da, aceste aparate de aer condiționat pot fi folosite la încălzire pe timpul iernii și că pot fi chiar mai eficiente decât centralele. Asta, după cum vă puteți aștepta, în anumite limite și condiții. De exemplu, peste zero grade ele funcționează la randament maxim, pe la -10 grade ajung cu randamentul la 70%, după care, sub 10 grade, randamentul scade abrupt. Așa că nu se pot folosi chiar pe vârf de munte. Dar se pot folosi în orașe, de exemplu, și au față de centrale un mic-mare bonus: rămân active și pe timpul verii, când vor asigura răcoarea mult dorită.