Avantajele unui cuptor cu convecție

22.11.17  Ethos Plus
Treptat, se apropie luna decembrie cu sărbătorile de iarnă, și gândul îmi zboară la colinde și cozonaci. Nu știu dacă ai făcut vreodată un cozonac de casă, o pască sau o plăcintă, sau chiar o pâine. În satele din zona mea se coc des astfel de produse și țin minte cu câtă poftă le mâncam în copilărie la bunici. Dar oricât de bine ai coace un produs în ler sau în cuptor, el nu se compară cu unul copt într-un cuptor cu convecție, cum am văzut pe site-ul companiei ContiGrup. Cuptoarele cu convecție de acolo au câteva avantaje notabile, motiv pentru care se și folosesc la restaurante, pizzerii, fast-food-uri etc.

patiserie

În primul rând, ele gătesc alimentele în mod uniform, atât pe interior cât și pe exterior. De bună seamă, astăzi nu mai mănânc plăcinte făcute de bunicii mei, fie-le țărâna ușoară, dar folosesc foarte des propriul cuptor din bucătăria personală, și deseori blatul pe care îl pun acolo se coace neuniform sau tinde să se ardă la fund, are nevoie de folii speciale, tave șamd. Problema se agravează dacă vreau să pun la cuptor un blat mai gros sau o mâncare mai consistentă. Un cuptor cu convecție profesional dispune de funcții și programe multiple de gătire personalizată, cum ar fi: sous vide, conifiat, sterilizare, coacere la temperatură joasă, coacere peste noapte sau delta T, fiecare adaptat pentru un anumit stil de a găti și potrivit anumitor alimente și mâncăruri.

Evident, cuptoarele cu convecție (cu sau fără aburi) se folosesc la diverse magazine de tip horeca. Așa că dacă ai un astfel de magazin și îți cauți echipamente și accesorii pentru el, te invit să arunci un ochi pe magazinul virtual ContiGrup. Pentru că, dacă tot suntem la gătit, pe linkul următor vei găsi nu mai puțin de 21 de modele de cuptoare cu convectie, unele cu aburi iar altele fără, electrice sau alimentate pe gaz, cu control senzitiv, electromecanic sau digital și produse de fabricanți diferiți. Adică poți să găsești cuptorul cu convecție ideal pentru business-ul tău. M-am uitat, la întâmplare, pe primul rezultat care mi-a căzut sub ochi și, pe lângă toate calitățile înșirate acolo, mi-a atras atenția controlul digital cu 99 de programe.

Cuptoarele de acest tip au panouri grafice personalizate care îți permit să le folosești cu succes chiar și în cazul în care ai doi bucătari șefi (sau chefi), pentru că fiecare își va putea personaliza cuptorul așa cum își dorește. Iar pe mine mă duce gândul la o eventuală utilizare mai "domestică" a lui, în apartament, unde soția are un program de gătire în stilul ei, unul pentru soț (care poate preferă alimentele mai picante și mai crocante), iar altul pentru mama-soacră. Uitându-te la lista cuptoarelor de acolo, îți dai seama că ceea ce cumpărăm noi din magazin sunt un fel de cuptoare pentru amatori, să zic așa.

Dar destul cu poveștile. Ce voiam să îți spun este că pe ContiGrup găsești modele de cuptoare cu sau fără aburi, cu până la 10 tăvi, cu spălare automată inclusă (sau fără), mai mari sau mai mici etc. Bonus: cei de acolo se ocupă numai cu chestii care țin de horeca, așa că își cunosc meseria. Cu plăcere.