Cum licitezi pe CarsOnTheWeb

21.9.17  Ethos Plus
Suntem la capitolul licitații auto, iar în acest articol o să prezint, în urma unei scurte documentări online, cum se desfășoară o licitație pe CarsOnTheWeb.com, pas cu pas. Proprietatea firmei Ecadis, CarsOnTheWeb intermediază licitații de mașini în mai multe țări din Europa, ca Belgia, Germania, Franța, Italia și România. Iar mașinile de aici sunt mult mai sigure decât cele cumpărate de pe piața autohtonă, mai bine întreținute și la prețuri mai avantajoase.

0. Ce mașini poți găsi aici

Autovehicule provenite de la diverse societăți din afară, cărora le-a expirat contractul. Aceste societăți urmăresc să le valorifice rapid, așa că le plasează pe acest site, pentru a fi licitate. Evident, ele sunt în afara țării, dar le poți licita din România. Din câte am înțeles Ecadis le și transportă în țară, cred că au un punct de lucru undeva lângă Bistrița. Altfel, va trebui să mergi după ele. Dar gurile rele zic că merită.

1. Îți faci un cont pe site

Totul începe, bineînțeles, cu deschiderea unui cont. Atenție: la deschiderea contului trebuie să specifici datele firmei tale. Nu pot licita persoane fizice! Trebuie să fii un dealer auto. E bine să precizezi datele cât mai clar și complet. Codul unic de înregistrare este esențial. Nu trebuie însă să ai la obiect de activitate domeniul auto. Nu te verifică, te cred pe cuvânt. Așadar, la primul pas intri pe pagina cu licitatii autoturisme pe CarsOnTheWeb și îți creezi un cont.

2. Cauți mașina dorită

Oricât de simplu ar părea acest pas, există multiple modalități de căutare pe site și multiple filtre, așa încât cei de acolo au făcut un scurt tutorial special pe tema asta:


3. Licitezi

Există două sisteme de licitare: în pași (un așa-zis agent de licitare) și directă. În ambele cazuri, singura condiție este să oferi o sumă mai mare decât prețul de pornire și prețul minim afișat.

Licitarea în pași se face în felul următor: plasezi suma maximă pe care ești dispus să o dai pe mașină, dar pe site se afișează un preț cât mai mic posibil care să fie cu un pas deasupra celorlalți ofertanți. Exemplu: ai găsit o Toyota cu prețul de pornire 2000 de euro (scriu o sumă fictivă) și ești primul ofertant. Pui o valoare de 3000 de euro. Pe site va fi vizibilă suma de 2100 de euro, iar dacă nu mai licitează nimeni, ți se iau 2100 de euro. Dacă vine cineva și plasează o ofertă de 2500 de euro, crește și suma ta automat, la 2600, și mașina rămâne deocamdată tot a ta. Până când vine cineva care oferă mai mult de 3000 de euro, cât a fost suma ta maximă.

Licitarea directă se face specificând direct sumă maximă. Adică, în exemplul de mai sus, 3000 de euro. Acest mod de licitare este mai transparent dar are efectul de a-i descuraja pe unii concurenți, care n-ar fi dispuși să dea atât de mult pe ea.

Câteva precizări: ofertele depuse au valoare contractuală, deci fii sigur că ești dispus să plătești banii respectivi în cazul în care câștigi licitația. Mașina pornește cu un preț minim și unul țintă. Prețul țintă reprezintă cât speră vânzătorul să ia pe ea. De exemplu: preț de pornire = 2000 euro, preț țintă = 6000 euro. Tot ce trebuie să faci este să oferi un preț mai mare decât cel minim. Dar, de regulă, suma finală nu ajunge la prețul țintă, așa că este absolut ok să încerci în cazul de mai sus 5000 de euro sau 5500 de euro.

4. Actele și cumpărarea

Dacă ai câștigat licitația, există un termen de 48 de ore în care proprietarul are dreptul să te refuze, dacă nu s-a depășit prețul țintă. Altfel, vei primi un mail cu datele de vânzare. Mailul are valoare de contract așa că îl printezi, plătești în cel mai scurt timp banii și întrebi unde trebuie să mergi după mașină. Cum spuneam, poate ai norocul s-o aducă ei în România, dar nu știu sigur. Oricum, îi poți întreba telefonic. Atenție: ai cam 5 zile lucrătoare pentru plată, iar transferul bancar poate dura puțin, așa că nu lăsa totul pe final!

Cam asta e, pe scurt, ce am reușit eu să găsesc pe net după câteva săpături despre cea mai populară firmă de licitații auto online. Dacă a cumpărat cineva vreo mașină prin ei, poate lăsa impresiile lui mai jos, în comentarii.