Publicitatea, între modern și tradițional

24.7.17  Ethos Plus
Dacă ne gândim puțin la originea cuvântului publicitate, vom constata că el vine de la public, având sensul de a-ți face produsul cunoscut publicului. La început, publicitatea se făcea pe cale orală. Apoi au apărut mijloacele de informare în masă, pentru ca lucrurile să culmineze cu explozia internetului, care - se spune - a schimbat fundamental paradigma comunicării. Dar, ajunși în punctul în care unii nu se mai gândesc să-și promoveze afacerea decât online, nu facem oare o greșeală ignorând metodele clasice de publicitate, probate în timp?

poster
ați trece pe lângă un autocolant cu un poster uriaș, ca acesta, fără ca măcar să zâmbiți?

Dacă o să întrebi un expert în promovare online sau în social media, o să îți spună că internetul este cheia pentru succesul afacerii tale. Și totuși, internetul nu te-ar ajuta cu nimic dacă la capătul lui nu s-ar afla niște oameni dispuși să bage efectiv mâna în buzunar și să scoată niște bani pentru a cumpăra produsul tău. Iar dihotomia dintre virtual și real este accentuată și de scopurile diferite pentru care oamenii folosesc internetul. Tu, ca negustor, producător sau comerciant, urmărești să îți promovezi un produs. Utilizatorul de Facebook căruia îi prezinți reclama ta urmărește să se distreze și să vadă poze cu pisici. Publicitarul online îți poate arăta un grafic cu traficul suplimentar în timp real, dar poate să dureze trei sau șase luni până când departamentul de vânzări să tragă concluzia că campania ta online nu a dus la creșterea vânzărilor. În timpul ăsta, un autocolant sau un spot radiofonic te costă mult mai puțin și merge la sigur.

Ultimul paragraf nu este o exagerare. De exemplu, un autocolant sau sticker personalizat poate fi cumpărat astăzi pentru niște sume practic derizorii. Intri pe headprint.ro și îți comanzi un autocolant la pret avantajos, premium, cu grosimea de 70 microni, printat la rezoluții mari (superphoto) pentru exterior (1440 DPI) sau interior (2400 DPI), flexibil, ce poate fi colat pe suprafețe curbate etc etc, pentru sume de genul 5 sau 6 lei. Autocolante PVC, autocolante lemn, stickere personalizate, sunt foarte ieftine și te ajută să-ți promovezi afacerea în mod simplu și eficient. De cealaltă parte, internetul poate să-ți fie sau să nu-ți fie util, în funcție de cine se află la butoanele campaniei tale.

Ce vreau să zic e că reclama pe internet este utilă, dar poate fi și înșelătoare. Degeaba faci un concurs cu premii, că cei care vor intra pe site-ul tău sunt practic concursomani care vânează gratuități; aceștia nu-ți vor deveni niciodată clienți așa că degeaba ai avut, pentru câteva zile, traficul umflat. În schimb, un panou publicitar, un autocolant, un sticker bine amplasat are avantajul că nu poate fi ignorat, omul care trece pe lângă el pe stradă îl va vedea și dacă vrea, și dacă nu vrea. La fel un spot radiofonic bine gândit.

Într-un fel, lupta dintre metodele noi de promovare și cele vechi este o non-dispută, deoarece fiecare își are armele și utilitățile proprii. Dar, prinși în mirajul webului 2.0 care le promite marea cu sarea, unii ajung să uite cel mai vechi mijloc de promovare din istorie, care nu este social media, ci autocolantul. În fond, cuvântul publicitate vine de la a-ți face public un anumit produs.