S-au ieftinit panourile solare?

18.5.17  Ethos Plus
Cu câțiva ani în urmă scriam pe blogul pe care îl aveam atunci că tehnologia nu prea evoluează decât în direcția IT-ului. Adică apar mereu calculatoare noi, dar altfel, în fizică sau chimie nu se văd mari schimbări iar la matematică învățăm aceleași teoreme ale grecilor antici. Ei bine, evident că m-am înșelat. Lucrurile evoluează, dar nu sunt peste tot la fel de vizibile. Poate și datorită prețului. De exemplu, eu aveam impresia că pentru a-ți pune niște panouri solare pe casă asigurându-ți astfel independența energetică trebuie să dai o avere. Dar mai devreme am avut ocazia să constat că un panou solar de la PanouriSolare365.ro costă sub o sută de lei. Și se folosește ca în imaginea de mai jos:

casa cu panouri solare

Bine, un panou de 100 de lei, foarte ieftin, este mic (35 x 27 cm) și poate că vei dori să-l folosești pentru asigurarea energiei electrice necesare unui gard electric, iluminatului etc. Pentru casă, probabil vei dori să-ți cumperi niște panouri solare mai mari și mai bune. De exemplu, un panou solar fotovoltaic policristalin Q Cells 280 W cu ramă neagră, de 1,67 x 1 metru, costă (pe același site) sub o mie de lei. Ceea ce e foarte puțin, că suprafața lui e mare și nu-ți trebuie foarte multe pentru a umple acoperișul. Caracteristicile unui astfel de panou voltaic par destul de bune, nu mă pricep la acest domeniu dar pot trage niște concluzii după faptul că funcționează la -40 ... +85 grade Celsius, are garanție de 12 ani și garanție de producție de minim 92% în primii 10 ani și minim 83% în primii 25 de ani. Adică se deteriorează foarte lent. Practic îl iei pe viață, odată ce ți-ai montat un astfel de sistem nu mai ai nevoie de energie convențională. Peste 25 de ani îți dă 83% din energia pe care ți-o dă la montare, iar atunci, dacă vei dori, vei putea cumpăra unul de cinci ori mai eficient pentru 100 de lei, gen.

abonare pe site

Un panou solar fotovoltaic ieftin poate fi util și în situația în care îți faci o cabană sau o casă de vacanță la munte, ori într-o zonă izolată, care nu este încă electrificată. Pe lângă panourile efective îți mai trebuie niște sisteme de montare, un invertor sau o stație solară care să acumuleze și genereze curentul, un glicol - antigel solar și alte asemenea, sincer nu prea știu că nu mă pricep, iar pe site m-am uitat ca mâța în calendar, dezarmat de numărul foarte mare de produse din fiecare categorie, toate ținând de enrgie solară, evident că trebuie să consulți un specialist înainte de achiziție, dar ideea e că astăzi există atât de multe soluții iefine, sau cel puțin avantajoase, prin care, iată, îți poți procura singur energia necesară, fără a mai depinde de ENEL.

Sau de RDS, că mai nou furnizează și ei energie. După cum ziceam, lucrurile evoluează în domeniu. Și poate, peste 10 ani, o să mă vedeți și pe mine lăudându-mi sistemul de energie regenerabilă, gratuită, de la Soare.