Imobiliarele, între samsari și anunțuri directe

31.5.17  Ethos Plus
Piața imobiliarelor a fost dintotdeauna intermediată de diverse agenții sau părți care au avut un anumit interes. De exemplu, să zicem că locuiești în Iași și vrei să cauți un apartament, pentru a-l cumpăra sau închiria. O soluție este să apelezi la o agenție de imobiliare Iași, pe care o poți contacta telefonic sau deplasându-te la sediul ei. Mai nou însă, odată cu pătrunderea internetului în absolut toate domeniile, au început să apară și site-uri care șuntează circuitul clasic, iar pentru a avea acces la ele este suficient să cauți pe Google imobiliare iasi direct de la propietari. Care sunt avantajele și dezavantajele (văzute de mine ale) celor două variante, aflați în rândurile următoare.

case fara agentie

În primul rând, apelarea la o agenție, fie din postura de vânzător, fie din cea de cumpărător, adaugă niște costuri suplimentare, deoarece agenția în cauză va percepe, în mod firesc, un comision. Și cum vorbim de imobiliare (Iași sau orice alt oraș, aici nu mai contează), comisionul va fi destul de baban. Apoi, procedurile sunt oarecum dichisite, implică un timp de așteptare și semnarea unor contracte care îți limitează ulterior opțiunile. Pe de altă parte, ai siguranța unei vizibilități mai mari (anunțul tău va fi văzut de multă lume) și a unor oferte cât de cât verificate (din postura de cumpărător).

Dar tot agențiile te expun riscului samsarilor. Ia-ți adio de la speranța de a găsi niște case de vânzare în Iași foarte ieftine, de ocazie, pentru că dacă proprietarul va vrea să pună un preț mic, se vor găsi câțiva samsari (speculanți în domeniul imobiliar) care îți vor vinde casa la preț aproape normal și vor lua ei diferența de bani. Vânzătorul așteaptă mai mult, cumpărătorul cumpără mai scump. Iar vizibilitatea mărită adaugă și ea un plus de dificultate în găsirea unei locuințe cât de cât ieftine (care se va vinde foarte repede). Și, chiar dacă poți beneficia de creditul prima casă, un apartament scump rămâne un apartament scump.

Așa că, și-au zis unii, de ce să nu facem un site care să preia rolul agențiilor dar care să nu perceapă comisioane? Și astfel a apărut magazinuldecase.ro, site-ul unde găsești apartamente de închiriat fără agenție, ba chiar apartamente și case de vândut. Am zis de Iași, pentru că poți selecta foarte ușor doar anunțurile din Iași, dar și din alt oraș; într-un fel, funcționalitatea acestui site o depășește pe cea a unei agenții clasice. Comisionul fiind zero și anunțurile fiind la liber, există posibilitatea să găsești ceva foarte interesant și ieftin, în mod rapid sau neașteptat. Și să scapi de specula pe care o practică intermediarii, deoarece site-ul pune în legătură directă vânzătorul cu cumpărătorul.

Până acum am vorbit mai mult chestii teoretice. Vă las vouă plăcerea de a descoperi lucrurile practice pe care vi le pune la dispoziție Magazinul de Case, cu precizarea că după părerea mea internetul a distrus și continuă să distrugă monopolurile clasice, iar viitorul aparține acestor site-uri de legătură directă între părțile implicate într-o tranzație. Lucru pe care îl vedem și în alte domenii (cum ar fi taximetria, unde acum intră puternic Uber).