Învinge-ți frica de durere!

28.11.16  Ethos Plus
În articolul de față o să abordez un subiect oarecum neplăcut, pe care vă rog totuși să-l parcurgeți cu atenție deoarece, sper eu, lectura lui o să vă prindă bine. Subiectul este durerea de dinți. Conform paginii http://clinicatrident.ro/durerea-de-dinti/ de pe Clinica Trident, majoritatea pacienților care calcă pragul unui cabinet stomatologic au avut, cel puțin o dată, durere de dinți, aceasta fiind cea mai comună manifestare a unei afecțiuni stomatologice. Poate fi această durere eliminată complet?

medic stomatolog

Răspunsul este că da și nu. În primul rând, ea poate fi prevenită, dacă ne programăm din timp la stomatolog, de îndată ce observăm că unul din dinți sau una dintre măselele noastre a primit în dar o mică carie. În primele faze ale cariei dentare, smalțul nu este afectat decât la suprafață, nici nu se ajunge în straturile profunde ale dintelui, așa că o intervenție de plombare a acelui dinte (sau a acelei măsele, după caz), chiar fără anestezie, este complet nedureroasă! Morala ar fi să mergem deci cât mai repede la dentist, să nu o lăsăm pe mai târziu, până când dintele începe să ne doară.

Din păcate însă, majoritatea dintre noi acționăm exact invers, mergând la cabinet în ultimul moment, atunci când deja nu mai putem de durere. Desigur, și în acest caz durerea de dinți poate fi anihilată: acesta este și scopul intervenției dentare a stomatologului, iar în timpul ei vom fi anesteziați. Totuși, în anumite situații putem să prezentăm deja abces dentar, adică puroi, ceea ce face ca intervenția să trebuiască amânată sau să implice o anumită doză de durere, lucru care ne va face să ne fie frică și mai tare de stomatolog, astfel încât vom avea tendința să-l evităm, și așa se creează un cerc vicios.

Recent am fost la un dentist din orașul meu, care îmi mai lucra la gură. Deoarece măseaua în cauză nu avea o carie profundă, i-am zis să mi-o plombeze fără anestezie. Aproape că nu am simțit nicio durere! Când am ieșit, în sala de așteptare era un bărbat cu băiețelul lui, să fi avut vreo 9-10 ani. Tatăl m-a întrebat: „A durut?” Dându-mi seama că mi-a pus această întrebare pentru a-l liniști pe fiul lui, vizibil speriat, i-am spus cu o voce sigură și liniștită că nici vorbă, nu am simțit absolut nimic.

În realitate însă, uneori se ajunge la durere de dinti, dacă așteptăm prea mult. Totuși, chiar și în această situație, soluția corectă este să ne învingem frica de dentist și să mergem la consultație! Altfel, nu facem decât să ne accentuăm această suferință, iar până la urmă tot la albiniță ajungem, n-o vom putea evita. Așa că dacă te confrunți cu simptomele durerii de măsele sau de dinți, nu mai aștepta, ia-ți inima în dinți, citește materialul de pe site-ul Clinicii Trident și fă-ți astăzi programare la stomatolog!

Mult succes!