Chestii bune în IT

29.11.16  Ethos Plus
Te-ai înscris la o facultate care, ulterior, îți dai seama că nu o să te ajute foarte mult, în afara diplomei. Dar nici să o lași nu prea dă bine, odată ce ai început-o. Cum poți obține o specializare și într-un alt domeniu, pe care l-ai descoperit mai târziu? Cum îți poți mări șansele de a te angaja pe diverse nișe, fără să te înscrii la 2-3 facultăți și să le plătești pe toate? Sau cum poți aprofunda domeniul pe care îl studiezi, în afara școlii? O soluție ar fi cursurile auxiliare, organizate de diverse entități non-guvernamentale, de exemplu de firme cu un interes în a coopta tineri talentați. Dar se organizează așa ceva în România?

internship

Pe nișa de IT, da. Anul trecut de exemplu, dacă ai fost student sau masterand la o universitate tehnică ieșeană sau din capitală, ai putut participa gratuit la programul From Zero to Hero, organizat pentru a patra oară consecutiv de Grupul Teamnet România, importator și integrator IT&C din regiune (are și pagină pe Wikipedia). Practic, un program cu cursuri intensive, gratuite, de IT, pentru cei care doresc să facă ceva în acest domeniu. Partea frumoasă a fost că la finalul programului puteai beneficia de un Internship Teamnet de 3 luni, plătit, cu posibilitatea obținerii unui loc de muncă.

Desfășurat pe parcursul mai multor ani, From Zero to Hero a avut, conform DC News, un succes răsunător: circa 70% dintre participanții la edițiile precedente celei din 2015 s-au angajat ulterior în cadrul companiei Teamnet România. Procentul este foarte interesant dacă ne gândim la eficiența școlii în general, unde circa 50% din elevi au probleme în a-și bacul la prima încercare. Și școala o faci 15-18 ani, cursurile Teamnet România au durat câteva săptămâni, o lună. Mergi la școală câțiva ani și obții o diplomă, fără șanse uriașe de angajare, sau mergi la un curs intensiv și te angajezi după câteva luni.

Cred că diferențele rezultă și din direcția sau scopurile pe care le are Ministerul Educației, într-un caz, și Grupul Teamnet, în celălalt: ultimul se ghidează mai ales după considerente practice, un astfel de program fiindu-i util în a găsi viitori angajați pasionați de IT și în a-i pregăti înainte. Este un win-win pentru toată lumea, mai puțin pentru cei care nu participă. Aștept eventuala ediție de anul viitor. Până atunci, nu pot decât să remarc că nu toată lumea are aceeași eficiență în domeniu, chiar și atunci când vorbim de entități economice și nu de stat: zilele trecute șeful diviziei Telecom a Samsung România declara că e mai important ca elevii de la țară să aibă tablete la școală decât toalete acasă.

E adevărat, ulterior și-a retras declarația și și-a cerut scuze.