Alternativa videochatului

21.7.15  Ethos Plus


Spicuind de pe pagina de angajări a unui studio de video-chat din Bucureşti, respectiv studio20.ro (care după părerea mea şi-a ales un nume cu potenţial de brand), lecturăm următorul paragraf:

Jobul de model de videochat presupune, ca orice alt job, că vei avea un loc de muncă, un program, drepturi şi obligaţii şi vei fi plătită conform unui program pentru munca ta.

Îmi aduc aminte de un blogger care între timp a renunţat să scrie în limba română şi care s-a angajat ca tester de jocuri. Adică testa diferite jocuri pe calculator. Ceea ce poate părea jobul de vis pentru un puşti s-a dovedit ulterior ca având elemente ce implică un program, rigoare, adică fiind, până la urmă, un serviciu pentru care primeşti bani şi trebuie să dai ceva la schimb. Videochatul intră şi el la categoria joburilor inedite unde, după ce te angajezi, poţi să constaţi că ai totuşi un program, că semnezi nişte hârtii, că cotizezi la stat, că nu te poţi prezenta oricum, că trebuie să respecţi nişte norme şamd. Dacă se întâmplă aceste lucruri, atunci poţi să te feliciţi: este cazul fericit. Dacă jobul tău la videochat este exact aşa cum l-ai sperat, adică poţi face ce vrei când vrei şi nu răspunzi în faţa nimănui, nesemnând nicio hârtie, atunci trebuie să-ţi pui nişte întrebări serioase cu privire la angajator.

De fapt, cam ăsta ar fi şi criteriul principal, afară de a întreba o prietenă ce a lucrat deja acolo, prin care poţi separa un job serios de videochat de unul cu multe semne de întrebare. Pentru că, mai ales în acest domeniu, te poţi lovi de firme dubioase şi de patroni care vor fi nu doar dispuşi, ci şi dornici să te exploateze, sau mai bine zis să-ţi exploateze naivitatea. Câteva elemente de siguranţă, cum sunt cele de pe pagina site-ului Studio20, care să te asigure că lucrurile au o bază legală serioasă, dacă se adeveresc, constituie garanţia ta că ai nimerit undeva bine. Mai ales aici, mai ales ca fată, e bine să fii atentă.

Indiferent de domeniu, un job vine cu avantaje, riscuri şi responsabilităţi. Am două cunoştinţe virtuale care au practicat această să-i zic meserie. Cu una nu am vorbit de mult dar cu cealaltă ţin legătura. Ambele sunt persoane foarte ok, cu bun simţ, serioase şi perfect integrate în societate.

Aflat la graniţa dintre joburile cu implicaţii sexuale şi meseria de operator PC, fără să implice vinderea propriului corp (în mod concret, fizic) şi nici cunoştinţe avansate de Word sau Excel, videochatul este până la urmă un job ca oricare altul, practicat de oameni ca oricare alţii. Aşa că, dacă tot intenţionaţi să vă angajaţi în domeniu, în loc să vă ţin prelegeri morale, vă sfătuiesc ca cel puţin să aveţi grijă să alegeţi o firmă cât mai serioasă.