Banii nemunciți se pierd

6.4.15  Ethos Reflecții
Citeam cu câteva săptămâni în urmă despre Adrian Tuțu (foto), primul câștigător al competiției „Românii au talent”, care în patru ani a tocat toți banii obținuți drept premiu. A plecat în 2011 la București cu 120'000 de euro, adică peste 5 miliarde de lei vechi, și s-a întors la începutul acestui an în Focșani, falit. Banii i-a cheltuit „investind” în haine, videoclipuri și ducând o viață de huzur, pe care singur o recunoaște. Evident, n-am auzit niciunul dintre noi de o lansare a lui ca muzician, așa că investiția a fost pusă între ghilimele.

Adrian Tuțu

Am putea atribui lipsa lui de cumpătare (nu a salvat nici măcar o pare din bani într-un cont de bancă, ceva) vârstei fragede pe care o are: numai 23 de ani. Și totuși, revăzând informația legată de el, mi-am adus aminte de o emisiune televizată de care mi-a povestit cineva și care-i viza pe o serie de câștigători la loto. Cum nu am văzut-o personal, nu pot construi un „caz” puternic pe baza ei, dar merită menționat că viața niciunuia dintre norocoșii urmăriți în acea emisiune nu s-a schimbat în bine, ei pierzând în final toți banii. Ba parcă unul s-a și sinucis. Cum se zice în popor, n-au avut parte de ei.

Așa că mă gândeam, și cu ocazia asta vă propun o teorie, că banii pe care-i obții din exterior, fără să muncești pentru ei (indiferent că este vorba de munca unui tractorist sau de afacerile unui milionar) și deci fără să-i meriți, până la urmă sau îi pierzi, sau te pierd ei pe tine. Dacă nu ai dat nimic în schimbul lor - adică nu ai investit timp, resurse intelectuale sau fizice și energie - atunci, trâgând un asemenea loz câștigător care teoretic te-ar urca câteva trepte pe scara socială, te trezești în situația unui elev de ciclu primar căruia i se înmânează rezultatele admiterii la o prestigioasă facultate. Nu va ști ce să facă cu ele și va sfârși luând tot 4 la testul lui din clasă.

Bineînțeles, aștept și păreri din public.