Ce faceţi cu apa reziduală?

21.3.15  Ethos Plus
Dacă sunteţi fericitul posesor al unei benzinării, spălătorii auto sau chiar micro-intreprinderi, ştiţi că aveţi o problemă: apa reziduală. Apa îmbâcsită de grăsimi şi uleiuri, eventual amestecată cu cea pluvială, de care trebuie să scăpaţi în final. Ei bine, ce faceţi cu ea? Presupun că nu o puteţi arunca pur şi simplu, din cauza debitului sau volumului ei foarte mare, fapt ce ar pune în pericol eventualul râu sau teren unde vă gândiţi să o deversaţi. Şi probabil că nu aveţi nici condiţiile de a o transforma pe toată în vapori. În afară de asta, dacă puteţi elimina cumva hidrocarburile din ea, apa în sine este bună.

separatoare Dumar

O soluţie, şi probabil soluţia optimă, este să o separaţi de reziduurile care o poluează. Pentru asta, aveţi nevoie de un vas de tip separator, care poate fi de exemplu din beton. Procedeul de separare este destul de simplu iar astfel de vase sau separatoare grăsimi pot fi achiziţionate de la Dumar Construct. Dumar este o firmă cu capital românesc ce activează de peste 22 de ani pe piaţă şi produce prefabricate din beton. Recent însă, firma s-a asociat cu Danco Group Engineering, o altă societate extrem de longevivă de pe piaţa autohtonă. Danco producea diverse rigole, instalaţii şi staţii de epurare sau separatoare din oţel. Colaborarea celor două societăţi a făcut posibilă comercializarea de separatoare de mare tonaj, din beton.

Odată instalat corect un astfel de separator, acesta va filtra apa curată, pe care o va scurge printr-un sistem de canalizare la care va fi racordat, de uleiurile şi grăsimile poluante, ce se vor acumula în interiorul separatorului în cantitate mult mai mică. Odată ce ele ating un anumit volum, vor trebui îndepărtate manual, dar aceasta se va face la intervale relativ mari de timp. Mai multe despre mecanismul concret de funcţionare al separatoarelor puteţi citi pe Geek.