Cum să-ţi faci propriul site, sau PHPRunner de la xlinesoft

28.2.15  Ethos Plus
Astăzi, internetul a încetat să fie un spaţi dedicat exclusiv divertismentului şi educaţiei. El a devenit din ce în ce mai mult un loc unde ne putem face cumpărăturile, unde ne putem plăti facturile şi unde ne putem ţine la curent atât cu ce mai fac prietenii sau rudele noastre din alte ţări cât şi cu ultimele noutăţi din toate domeniile. Nu am cifrele exacte dar conform ultimelor statistici pe care le-am auzit la televizor, tot mai mulţi români cumpără de pe net, ca dovadă stând şi promoţiile din ce în ce mai numeroase de tip Black Friday.

box-phprunner

În acest context, devine tentantă ideea de a-ţi porni o afacere pe net. Fie prin crearea unui magazin online care să vândă produse direct clienţilor, fie prin crearea unui site de servicii gratuite, care să aducă bani indirect, de exemplu prin reclame, bannere sau linkuri de afiliere. Pe internet lucrurile sunt destul de simple şi incomparabil mai ieftine decât în real life: nu trebuie să cumperi un teren sau să plăteşti chirie, domeniul costă infim (200 de lei pe .ro, circa 11 euro anual pe .com), găzduirea lui la fel, afacerea o poţi porni când vrei, lucrând de acasă. Rămâne problema site-ului efectiv, care va înlocui magazinul de pe stradă. Cum să îl faci, fără prea multe cunoştinţe de programare şi web-design?

După părerea mea, ai două variante. Prima este să plăteşti sau angajezi pe cineva care să-ţi facă un astfel de site. Avantajul este că nu te doare pe tine capul de nimic, plăteşti şi, după o săptămână sau două sau cât durează, primeşti site-ul la cheie. Dezavantajul este că te costă ceva. Apoi, dacă după un timp ai probleme sau vrei să schimbi/modernizezi/adaugi ceva la site, trebuie să apelezi din nou la cineva, preferabil acelaşi programator, să te ajute.

A doua metodă este să îţi faci site-ul singur. Cum? o să întrebaţi, dacă tocmai am zis că nu ştiţi programare şi web design. Welcome PHPRunner, un generator avansat de cod PHP! Ce înseamnă asta? Că este un program care vă ajută să vă construiţi singuri site-ul mult visat, fără să trebuiască să aveţi niciun pic de cunoştinţe de PHP. Dacă vreţi, e ca un fel de programator, doar că automat: voi îi spuneţi ce vreţi să facă, şi el face. Softul are o istorie de peste 10 ani şi este distribuit în România de xlinesoft.

Cumpărând această aplicaţie, primeşti un set de şabloane de bază gata făcute, cu multiple teme, culori şi machete, astfel încât construcţia părţii de design sau aspect al site-ului tău se poate face destul de uşor, probabil prin câteva click-uri. Programul are încorport un client FTP pentru a uploada fişierele pe serverul hostului, un editor avansat, gadgeturi sau şabloane pentru coşul de cumpărături, calendar, anunţuri automobile etc. Nu l-am încercat aşa că presupun că necesită un anumit timp de învăţare, dar pe site există tutoriale, manuale, un sistem de tichete de suport şi chiar se poate descărca gratuit softul, pentru a fi testat (parcă 15 zile, după care trebuie să îl cumpăraţi).

În opinia mea, varianta cu PHPRunner este mai bună decât să angajezi pe cineva, deoarece programul îl plăteşti o singură dată şi, odată ce ai învăţat să-l utilizezi, poţi face câte site-uri vrei cu el.