Energie și libertate

19.11.14  Aldus Plus
Nu știu dacă ați observat, dar evoluția științei pe această planetă a urmat o curbă foarte interesantă. Acum câteva sute de ani, știința practic a explodat, ducând la apariția motorului cu aburi, a mașinilor ce înlocuiau clasicele trăsuri (și care erau privite pe atunci ca o invenție necurată), a fizicii atomice, care sigur că a avut implicații și în rău (prin crearea de arme nucleare) dar și în bine (centrale nucleare de producere a energiei). În ritmul în care au avansat lucrurile, te-ai fi așteptat ca în anul 2000 să avem deja inteligență artificială și să ne fi rezolvat orice griji sau probleme materiale.

Dar nu! În mod foarte ciudat, lucrurile s-au cam oprit la un anumit nivel, sau avansează cu încetinitorul. Exceptând anumite domenii precum internetul și tehnologia (gadgeturile, calculatoarele etc), care ne țin și mai mult conectați într-o lume virtuală și într-un fel iluzorie, în celelalte domenii viața noastră nu a devenit semnificativ mai ușoară. În continuare ne încălzim cu gaze, mergem pe șosele cu petrol (benzină sau motorină) și dăm o grămadă de bani pe factura de curent. De ce, și mai ales cine are interesul de a ne frâna progresul în aceste direcții? Evident, cei care au de câștigat din consumul acestor produse brute, și care le extrag/comercializează.

panouri solare

Din aceste motive, nu pot decât să recomand călduros site-uri și mărci precum calduravie.ro, ce propun panourile solare ca alternative viabile la metodele clasice de obținere a energiei electrice. De ce să plătești o grămadă de bani pe curent, când poți avea propria ta sursă de energie liberă, acasă la tine? Desigur, unii ar putea argumenta că nu există energie liberă. Și ar avea dreptate. În fond, celulele fotoelectrice nu fac decât să convertească radiația solară într-o altă formă de energie, deci nu există energie liberă propriu-zisă în univers, totul e transformare. Diferența față de energia convențională este că Soarele constituie practic o sursă inepuizabilă de radiație și lumină, în timp ce resursele planetei sunt limitate și tot mai costisitoare.

Tehnologia panourilor solare are deja câțiva ani de experiență la activ, mai ales în străinătate, din ce știu. Practic, se instalează pe casă niște panouri mari, plasate în așa fel încât să primească cât mai multă lumină solară. Aceasta e apoi convertită în energie, ce poate încălzi boilerul, oferi curent etc. Evident, eficiența conversiei depinde de anotimp, cerul senin sau noros, zi sau noapte, dar făcută cu cap, am înțeles că poate aduce economii însemnate la factura de curent. Fiind un domeniu mai puțin familiar, ar fi nevoie să consultați un specialist înainte de a investi în el. Și, dacă tot vorbim de energie liberă, ce ar fi mai frumos decât consultații oferite gratuit? Unde? Chiar pe site-ul spre care am pus link, consultanța este gratis.


Mulți dintre noi privim aceste tehnologii ca fiind ciudățenii excentrice, lipsite de substanță sau seriozitate, pe care nu te poți baza. Suntem încă în faza celor de acum o sută și ceva de ani, cărora le era frică de mașini și preferau în continuare să se deplaseze cu carul și căruța. Cu timpul, eu sper că vom vedea tot mai multe astfel de alternative avangardiste, care să ne facă viața mult mai frumoasă și ușoară. Și că omul va deveni tot mai liber. Site-uri ca cel de acum, CalduraVie.ro, stau mărturie că procesul deja a început.