Despre mașini, muncă și pasiune

14.11.14  Aldus Plus, Reflecții
Am citit recent un sfat înțelept de genul să ne urmăm visele, angajându-ne într-un domeniu de care suntem pasionați, și atunci nu va trebui să lucrăm nicio zi din viața noastră. Asta, evident, deoarece munca nu ni se va părea deloc o corvoadă, pentru că facem ceea ce ne place. Așadar, urmează-ți visele sau o să ajungi să lucrezi 8 ore pe zi pentru cineva care și le-a urmat. Aici fiecare cititor își poate pune o întrebare pentru el: cât de mult a reușit în direcția asta, cât de departe a ajuns cu împlinirea viselor și câtă satisfacție îi oferă locul de muncă? De fapt, sunt trei întrebări retorice.

cand muncesti cu pasiune

Din câte-mi aduc aminte, prima mea tentativă de serviciu serios, adică de lungă durată, a fost la un magazin de piese auto. Magazin nu service, că nu știu mecanică și nici nu cred că mi-ar fi plăcut. M-am prezentat la patron, care pusese un anunț de angajare unde specificase că-i vorba de muncă de birou, se cer cunoștințe de operare PC etc, și mi-a zis să vin a doua zi de dimineață, să văd despre ce-i vorba. A doua zi la 8 sau 9 eram acolo.

Nu știu dacă toate magazinele de profil sunt la fel, dar la magazinul respectiv era o nebunie. Sau nebuneală. Să vă explic. Să zicem că ai o mașină, fie Dacia, fie Skoda, fie Volkswagen, fie ce-o fi. Sigur, dacă ți se strică o piesă la ea, vei căuta piese de Dacia sau ce marcă este. Dar problema e că fiecare brand are mai multe modele (ex: Passat, Golf, Polo, Tiguan) iar fiecare model are mai multe submodele și variante. Din ani diferiți. Și motoare de tip diferit. Te apucă groaza, că o bucșă (sper că scriu corect) pentru motorul cutare modelul cutare mașina cutare nu mai potrivește și la alt model, sau alt motor, chiar dacă-i tot Dacie. Și caută exact piesa pentru fix tipul de mașină al clientului, plus că poate unele mașini sunt scoase din uz, și vezi ce se potrivește, și nu greși, că dacă o comanzi și nu-i bună rămâi cu ea, și în timpul ăsta îți mai intră un client că vrea cutare și altul că ce feluri de uleiuri de motor aveți.

În sinteză, multă hărmălaie, multă bătaie de cap, multă migală. Da, salariul ar fi fost motivant. Și da, între timp lucrurile s-or mai fi schimbat în bine. De exemplu, acum găsești furnizori online de piese auto pentru diverși producători de autovehicule. Dacă să zicem ai un Volkswagen, intri pe sto auto official și știi că acolo găsești piese originale exclusiv pentru Volkswagen. Chiar și așa: de ce te-ai angaja într-un domeniu care nu te atrage de nicio culoare, lucrând 8-10 ore pe zi și sâmbăta cu program scurt, când îți poți căuta altceva? A doua zi nu m-am mai prezentat la acea firmă. N-a fost pentru mine.

Astăzi lucrez într-un domeniu pliat pe cunoștințele și tipologia mea, care nu-i deloc obositor. Și sunt mai mult decât mulțumit. În schimb, datorită dificultăților cu care ne confruntăm și a situației deplorabile a economiei din România, mulți tineri ajung să-și facă veacul în domenii spre care nu au deloc înclinație. Că așa au vrut ei să-și facă destinul, este treaba lor. Dar performanțele și calitatea muncii prestate de ei vor fi reduse. Iar când aceste domenii sunt de interes general, cum este cazul sănătății sau al educației, asta ne va afecta pe toți.