Trilema de azi: incandescent, economic sau led?

27.10.14  Aldus Plus
Poate datorită toamnei foarte plăcute de până acum (abia azi s-a răcit pe la noi), am și uitat că ne apropiem cu pași repezi de Black Friday. Pe data de 21 noiembrie, foarte multe firme, probabil majoritatea celor care au site-uri pe net, se vor întrece în reduceri, oferte și promoții speciale. Până atunci însă, unii s-au gândit să fure startul, cum se spune.

Este cazul lui MagicLed, un magazin ce comercializează soluții de iluminat pe bază de leduri. Și, deși au o gamă variată de produse (aplice, tuburi, lămpi, benzi etc), pe mine mă interesează clasicele și banalele becuri de cameră. Doar că becuri de cameră pe bază de led. Și să vă spun de ce.

magicled

Acum câteva luni, aveam în casă becuri obișnuite. Dintr-acelea cu incandescență, de un leu becul. După care ce idee mi-a venit? Ia să le schimb eu cu becuri economice, să fac economie la curent. Drept care m-am dus frumos la un magazin de profil și am cumpărat becuri economice, dar din ălea puternice. Că dacă-ți iei unul de 20 de W, pe care scrie că produce lumină cât unul clasic de 100, în realitate obții cam 75 W sau pe-acolo. Deci puternice și scumpe.

Ce reducere ziceți că am făcut? La factura de curent, nu rețin să fi văzut modificări notabile. Poate și pentru că au o cădere de tensiune cât cascada Niagara, fiind deci mai utile când le ții aprinse un timp îndelungat (cum ar fi peste noapte), nu când le aprinzi și stingi repetat. Lucru pe care, evident, eu nu-l știam, dar pe care bănuiesc că îl poți deduce din faptul că trebuie să le ții câteva minute aprinse pentru a atinge maximul de iluminare. Deci nema reducere la factură, dar 150-200 lei pe becuri. Ca pe urmă să aflu că mai conțin și mercur, care-i extrem de toxic, și de cumva se sparg, tre' să ții geamul deschis o juma' de oră bună. Scrie inclusiv pe eticheta lor.

Așa că mnoa, m-am dus înapoi la magazin și-am cumpărat din ăstea clasice. Iar cele economice le-am pus înapoi în cutiile lor, unde stau și acum, până le-oi găsi vreo întrebuințare sau vreun cumpărător.

De unde și noul meu interes pentru leduri. În primul rând, consumă mai puțin și decât cele economice at their best (monitorul PC-ului, al telefonului sau beculețul acela roșu care vă arată că un aparat e în priză, toate sunt leduri). Apoi, nu conțin deloc mercur și au emisii reduse de dioxid de carbon. Mie nu mi-a picat fisa până azi, când am intrat pe MagicLed, și mi-am dat seama că da dom'le, există și leduri, cum de nu mi-a trecut prin cap până acum? Sper doar să aibă o lumină cât mai apropiată de cea naturală.

Prețul? Văd pe site la ei de la 24 de lei în sus, deci comparabile cu cele economice, să zicem. Sigur că o să mă mai interesez, dar dacă vă fac cu ochiul și vouă, pe 31 octombrie să sperăm că le puteți lua la jumate' prețul.