Zborul spre Dumnezeu, în variantă rusească

18.9.14  Ethos Știri
Survoland bisericile din Kremlin

Patriarhul Kirill, preafericitul șef al bisericii ortodoxe rusești, a vizitat de curând - ne informează Reuters - o fabrică din estul îndepărtat al Rusiei. Evident, faptul în sine ar trece drept puțin relevant, dacă nu chiar banal, înalții prelați făcând deseori astfel de vizite întru buna păstorire a credincioșilor lor. Doar că la vizita de față, după ce le-a dăruit muncitorilor de la baza de avionae civile și militare iconițe sfințite de el însuși și le-a ținut un discurs cam pe următoarea linie:

Rusia nu poate fi vasală. Pentru că Rusia nu este doar o țară, este o întreagă civilizație, punct de congruență a unei istorii și culturi milenare, de o putere colosală,

a primit un cadou. Ceea ce iarăși nu-i cu nimic special, deoarece deseori presonalitățile care merg în vizită prin țară primesc cadouri. Doar că acest cadou este unul scump. Gândindu-ne la „statura” înaltului prelat, nici asta n-ar trebui să ne mire. Însă cum să vă spun, darul în cauză este un avion de luptă SU-35. Cu un singur loc.

Kirill este un apropiat al lui Putin, exercitând prin intermediul bisericii pe care o păstorește o influență foarte mare asupra populației nu doar din Rusia dar și de pe teritoriile fostei Uniuni Sovietice.