Rasteri, vectori și alte ciudățenii

13.8.14  Ethos Plus
Mi-am propus, nu știu dacă v-am zis dar dacă nu vă spun acum, să învăț grafică.

Ce presupune grafica asta? Să-mi iau un DSLR sau o cameră bridge și să fac poze cu ea? Nu, n-ați ghicit, aia e fotografie. Să mă apuc să pictez? Nici asta, că-i pictură. Presupune în primul rând să mă familiarizez cu principalele programe de editare grafică de la ora actuală, și aici îmi vine în minte cuvântul Photoshop, iar apoi să devin capabil să creez digital (adică pe calculator) cam orice imagine mi se năzărește în minte.

harta lumii pe maini

Pare dificil? Cu siguranță este mai greu decât să folosești M$ Word-ul. Sunt convins însă că-i mult mai ușor decât pare. Pentru că aceste programe nu sunt decât softuri, instrumente puse la dispoziția ta, pe care să le folosești. Ele sunt gândite spre a fi cât mai simple posibil. Doar că fiind atât de vaste ca posibilități, având atât de multe meniuri și utilități, devin farte complexe și stufoase. Dar, în fond, munca de învățare a lor este o simplă muncă de acomodare cu un program. Gândiți-vă că există informaticieni care programează Potoshopul. Aia ar fi o sarcină mai solicitantă, într-adevăr.

De ce să învăț grafică? Păi pentru că sunt blogger, și ca blogger deseori folosesc imagini în articolele mele. Bun, trebuie să-mi cumpăr și un aparat foto cât de cât, rescunosc. Busted! Dar unele articole se pretează la imagini artificiale, nu la fotografii, și grafica mi-ar prinde bine. Un alt motiv deloc de neglijat este faptul că o astfel de îndeletnicire îți poate aduce bani. Care, dacă nivelul tău de performanță este mare, se ridică la sume considerabile.

O să spuneți că e greu să-ți găsești angajatori în ziua de azi. Nu neapărat, dacă avem în vedere că munca se pretează la a fi făcută pe net, dar mai ales de ce să-ți cauți un angajator? Când îți poți căuta clienți. Există de exemplu site-uri de vector designs unde graficienii își fac cont și își urcă pachetele de clipart, vectori, imagini de stoc șamd. Sau își pot face site-ul lor unde să-și expună desenele. Cine le-ar cumpăra? Ei, aici este chestia. Chiar dacă noi folosim la greu Google Images, în străinătate, mai ales în cadrul publicațiilor care se respectă, se folosesc imagini create de profesioniști. Contra cost. Desigur, trebuie să fie de calitate.

Dar ce sunt vectorii, al căror nume apare în linkul de mai sus? Păi, până acum am învățat că în grafică o poți lua în două direcții: raster și vector. Sunt două tehnologii sau paradigme, fiecare având programele și aplicațiile ei. De exemplu, imaginile raster sunt mai aproape de cele naturale (poți face să zicem caricaturi, poți edita sau truca anumite imagini) în timp ce vectorii sunt folosiți la crearea unor chestii abstracte.

Dar de ajuns cu teoria despre vectori/rasteri, că nu vreau să vă plictisesc. Și că, mno, cam asta-i tot ce știu până la momentul de față.