Mai citește cineva ziare clasice?

8.5.14  Ethos Plus
Lumea se modernizează și, odată cu ea, oamenii. Însă deseori omul nu se adaptează atât de ușor la noile condiții externe. Există în noi un fel de inerție, de tendință de a ne lega de lucrurile vechi, pe care le cunoșteam foarte bine, și de a respinge sau critica lucrurile noi, pe care uneori nu le înțelegem și de care inconștient ne temem. Când schimbarea implică totodată disoluția unui domeniu în care activăm, „drama” este și mai mare.

Mă gândesc acum la presa scrisă. La paginile clasice de ziar și revistă, atât de populare cu câțiva ani în urmă. Presă care acum este pe ultima sută de metri, mai are puțin și sucombă. De ce? Pentru că tehnologia a evoluat, făcând posibilă apariția internetului. Internetul a omorât presa la fel cum a omorât Poșta Română și la fel cum va omorî posturile de televiziune, dacă mă întrebați pe mine. Jurnaliștii care s-au adaptat și-au mutat articolele în online sau și-au făcut bloguri. Ceilalți continuă să critice autorii din spațiul virtual, pe motiv că mulți dintre ei nu au studii în domeniu, că oricine își poate face un site sau poate scrie ceva pe net. Să-i lăsăm să ne critice și să ne vedem de ale noastre.

ziare și reviste

Cred că într-o singură direcție ziarele clasice mai pot fi utile. Și anume în domeniul afacerilor. Surprinzător, eu creditez publicațiile locale mai mult decât pe cele naționale. De ce? Pentru că există încă afaceriști sau întreprinzători care le folosesc. Pentru că există încă pagina de anunțuri a ziarului din orașul tău, și oameni care-o citesc, pentru că au acces mai ușor la ea decât la net. Din punctul ăsta de vedere presa încă funcționează și tu te poți folosi de ea.

Dar chiar și pentru ziarele clasice de anunțuri, au apărut tot felul de utilitare pe net. De exemplu, dați o căutare pe Google după publicitate in ziarul monitorul de cluj, și veți avea o șansă să ajungeți pe pagina linkuită de mine. Ce-i acolo? Un site de unde poți comanda reclamă în orice localitate, alegând și ziarul din acel oraș unde vrei să-ți apară anunțul. Destul de mișto, mai ales când vrei să dai un anunț pentru o altă localitate decât a ta, unde nici măcar nu știi ce ziare sunt. Ei bine, unde se află acest intrument util? Tipărit undeva? Nu, el e tot pe net.

Dacă mai aveți ziare, poate de anul trecut sau mai de demult, nu le aruncați. Împăturiți-le, faceți-le poză și puneți-le bine. Pentru că va veni o vreme când mirosul de hârtie tipărită se va pierde în amintirea voastră și când le veți spune nepoților: așa se scria mai demult...