Un exemplu tipic de SEO mai puțin bun

22.2.14  Ethos Diverse
Știți ce înseamnă ballroom? Nici eu n-am știut, până mai devreme. Vine din engleză, unde ball = bal iar room = cameră. Este deci o sală de dans, o sală mare, largă, în care se pot ține mese festive, se poate dansa etc, iar dacă veți căuta pe Google expresia ballroom bucuresti veți avea o șansă să intrați pe pagina linkuită. De ce-i acea pagină importantă? Păi să vă zic.

densitatea de cuvinte pentru seo

Ieri mi s-a oferit oportunitatea de a promova site-ul localuri bucuresti. Până aici, nimic special. Dar când am intrat pe site, am fost cuprins de un fel de sentiment de neplăcere, ca cel pe care un fin degustătot de vinuri îl are când i se dă să bea un spumant de duzină. Ce mi-a cauzat reacția asta? În primul rând, din punct de vedere al culorilor tema este ok dar designului site-ului nu este fluid: nu se adaptează la rezoluția monitorului de pe care îl accesezi. Asta înseamnă că, de exemplu, pe ecranul meu se vede rău. E prea lată tema pentru rezoluția mea, și ca urmare trebuie să fac scroll lateral ca să văd tot, iar bara verticală din dreapta, cu „cere ofertă blabla” se suprapune peste partea utilă. Asta mai înseamnă că pe un laptop, notebook, tabletă sau chiar mobil, site-ul e foarte greu de navigat. Ceea ce n-are cum să fie mare problemă, nu? Că doar câți tineri aflați în oraș, sau câți străini aflați în autorcar vor căuta pe tabletele ori telefoanele lor un local în București? Cu siguranță că niciunul, și că toți cei interesați vor fi pensionari și adulți care intră pe net exclusiv de acasă, de pe calculatoarele lor desktop, singurele unde site-ul se vede bine, nu? Sper că v-ați prins că sunt ironic.

interior de local

Mai departe, pagina principală a site-ului este tixită de cuvinte cheie, doar-doar o să rankeze mai bine în Google. Un scurt citat din footer:

Localuri in Bucuresti.ro este un portal ce doreste sa adune intr-un singur loc cele mai importante restaurante, localuri din Bucuresti. Prezentam restaurante, restaurante nunti, saloane pentru evenimente [...]

Se observă lipsa de naturalețe și forțarea de cuvinte cheie. Local apare de 21 de ori, restaurant de 33 iar ballroom (pe pagina lui) de 28 de ori. Înțeleg că n-au blog sau site de tip wikipedia, dar pe bune, se putea construi ceva mai natural acolo. Ce să mai zici atunci de magazine de mobilă sau piulițe? Și bineînțeles că asta n-o să-i ajute, ba s-ar putea să-i afecteze negativ. Nu mă credeți? Bine. Dar pe Google îl credeți?


Și e păcat. Pentru că ideea în sine e mișto. Să zicem că vrei să îți faci o nuntă undeva, și toate localurile pe care le știi sunt ocupate. Că nu știu în capitală, dar pe aici prin nord, e drept că mai în provincie, dacă vrei să te măriți, însori sau căsătorești, trebuie să-ți programezi nunta și cu un an în avans. Sau cel puțin cu două sezoane, altfel tot e ocupat. Sau vine cineva la tine, din străinătate, ori vrei să organizezi o petrecere, ori pur și simplu vrei să explorezi un loc nou, unde să te simți bine cu prietenii. Sau să-ți faci noi prieteni. Și e mișto să ai un astfel de portal actualizat, unde să găsești exact informațiile de care ai nevoie, cu câteva cuvinte despre ele. Pe de altă parte, există și alte site-uri de gen.

La partea de seo off-page (care nu ține de web-design), stau ceva mai bine. Au multe linkuri spre ei, de pe domenii variate, și aproape 8500 de fani pe Facebook. Câteva sute de unici pe zi.